Kampány

2023.04.21. 12:10

Magyarellenesség: Dél-Szlovákia megtámadásával riogat a volt szlovák kormányfő

Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter, volt kormányfő Magyarország-ellenes kijelentésekkel igyekszik megnyerni magának a választópolgárokat kampánykörútján – szúrta ki a Paraméter.

Igor Matovič volt szlovák miniszterelnök, jelenleg pénzügyminiszter és parlamenti képviselő

Forrás: AFP

Fotó: Vladimir Simicek

A politikus, aki szlovák parlamenti képviselő is, sorra látogatja az ország járásait, ahol rendszerint szóba kerül az orosz-ukrán konfliktus. Az emberek gyakran azt a kérdést teszik fel neki, miért gondolja, hogy véget vethetnek a háborúnak azzal, ha fegyvert szállítanak Ukrajnába.

Matovič erre meglepő módon egy olyan történettel reagál, mely szerint Magyarország megtámadná Szlovákia déli részét 

– írja a Paraméter nyomán a Mandiner.

A Zsolna megyéhez tartozó Čadcán a következőképp vázolta fel a történetet:

Most akkor képzeljük el, hogy a magyarok azt mondanák, hogy elveszik a mi Dél-Szlovákiánkat. Ön vagy bárki más, aki hazafinak érzi magát, nem kérnénk meg a lengyeleket, hogy adjanak fegyvereket? Vagy a cseheket, hogy védekezni tudjunk? Hogy a határok mögé szorítsuk a magyarokat, mert ez a mi hazánk? Ilyen helyzetben vannak az ukránok is, ha tetszik, ha nem

 – mondta, majd kifejtette, hogy a magyaroknak ugyanúgy semmi közük Dél-Szlovákiához, mint az oroszoknak Ukrajna bármely részéhez. 

Az oroszok azt veszik most el, ami nem az övék... és ha a magyarok ugyanígy elvennék az ország déli részét, védekeznénk

– jelentette ki.

A besztercebányai régióban található Žarnovicán pedig azt mondta:

Hogyan viselkednél, ha – és egyáltalán nem mondom, hogy ilyen fenyegetne, ahogy azt Rastislav Káčer mondja, – de mégis, mit tennél, ha egy reggel bekapcsolnád a híreket, és azt hallanád, hogy Magyarország rárontott Dél-Szlovákiára? Fegyvert ragadnál, hogy megvédd az országot? Vagy azt mondanád, hogy vigyék csak, hiszen ott úgyis magyarul beszélnek?

Matovičnak korábban is voltak magyarellenes megszólalásai, ám 2020 és 2021 márciusa közötti miniszterelnöksége idején úgy tűnt, visszafogta magát. Mostani viselkedése azonban arra enged következtetni, hogy a szavazatszerzés érdekében ismét előhúzza a magyarellenes kártyát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában