Kiemelt készültség Ferenc pápa látogatásának idején

Már javában zajlanak a pápa budapesti látogatásának biztonsági előkészületei. Az esemény valamennyi helyszínén, az odavezető utak mentén valamennyi csatornahálózatot átvizsgálják – részben már át is vizsgálták – robbanóanyag, fegyverek után kutatva.

Illusztráció

Forrás: Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A pápalátogatás tervezett helyszínein, az odavezető utakon, sőt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Szent István-bazilikához vezető három lehetséges úton még a csatornafedeleket is lehegesztik és a kandelábereket is ellenőrzik.

 Az április 28–30. között apostoli út által érintett közterületek alatti csatornaszakaszokon bombakereső robotokat használnak, de ahova ember is befér, ott személyesen is ellenőriznek, elsősorban a Terrorelhárítási Központ (TEK) tűzszerészei – tudta meg a Magyar Nemzet.

 

A csatornázási művek szakemberei a csatornafedelek lehegesztésén kívül egyes csatornaszakaszokat a föld alatt is lezárnak, a lezárt pontokat pedig a hatóságok folyamatosan figyelik.

A csatornák mellett az érintett útvonalak mentén található kandelábereket, illetve közlekedési lámpákat tartó oszlopokat szintén ellenőrzik, mivel üregesek. Ugyancsak biztonsági ellenőrzésen esnek át a pápalátogatással érintett területeken lakók, a környező házak, épületek is. Várható, hogy egyes utakat, sőt városrészeket lezárnak majd egy adott időszakban, amikor nem léphet be senki és ki sem jöhetnek onnan, még az ott lakókat is megkérik arra, hogy maradjanak a lakásukban.

A látogatás teljes időszaka alatt mesterlövészek dolgoznak majd, ahogy a rendőrség légi rendészete is jelen lesz, és a helikoptereket is gyakrabban lehet majd látni. Mindemellett drónok hada figyeli az érintett térségeket.

A pápalátogatás tömeghelyszíneit, mint például a Kossuth teret, illetve a bazilika előtti Szent István teret csak többszöri átvizsgálás után lehet majd megközelíteni.

A katolikus egyházfő a világ legveszélyeztetettebb vezetői közé tartozik.

 A vatikáni titkosszolgálat létszáma titkos, ám természetesen ők is részt vesznek Ferenc pápa külföldi útjainak biztosításában.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában