Egyedi miseruha készül Ferenc pápa magyarországi látogatásának csúcseseményére (fotók)

Egyedi, fehér és arany színű, a feltámadt Krisztust ábrázoló és a Dunára is utaló miseruha készül Ferenc pápa áprilisi látogatásának „csúcseseményére”, a Kossuth téri szentmisére – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szerdán az MTI-vel.

Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 8-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrew Medichini

Azt írták, hogy a Kossuth téri szentmisét Ferenc pápa és a vele együtt miséző papság is különleges, erre az alkalomra készített miseruhában fogja bemutatni. A liturgikus ruhákat a Szociális Testvérek Társaságához tartozó Fecske Orsolya szerzetesnő, festőművész tervezte az MKPK felkérésére.

 

A miseruhán a fehér és az arany színek dominálnak, amelyek a katolikus hagyományok és a liturgikus előírások szerint a húsvéti időszakra utalnak.

FERENC pápa
Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatására készült miseruha Budapesten 2023. április 5-én
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Az öltözéknek része a miseruha, a stóla (a miseruhán viselt szalag), a püspöki süveg, a palást és a diakónusok számára készített dalmatika is.

A miseruha legfőbb dísze a feltámadt Krisztust ábrázoló rajz, amely arany háttér előtt fehér fénykontúrként jelenik meg. A rajzon Jézus szívéből két folyam – a vér és a víz szimbóluma – indul, amelyek folyóvá terebélyesednek.

FERENC pápa
A szentmisét Ferenc pápa és a vele együtt miséző papság is különleges, erre az alkalomra készített miseruhában fogja bemutatni
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A folyó képe utalás a Dunára, az ország egyik fő jelképére és kapcsolódik a Budapesten másfél évvel ezelőtt megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelképeihez is. A folyón megjelenő kék szín egyezik a feltámadt Krisztus feje fölött megjelenő ég színével. A kék szín mintegy híd a föld és az ég között, amely egyben emlékeztethet Szűz Mária alakjára is – tették hozzá.

Ferenc pápa április 28-30. között tesz apostoli látogatást Magyarországon. Az V. kerületi Kossuth Lajos téri szentmise a program zárónapján, vasárnap lesz.

Ferenc pápa budapesti látogatásának minden részletéről beszámol a közmédia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában