Borzalmak földje

2023.03.04. 19:03

Virágzik a háborús turizmus Ukrajnában

Virágzik a katasztrófaturizmus a háborús borzalmak helyszínén. Sokan azért utaznak a háború sújtotta országba, hogy saját szemükkel lássák a pusztítást, sőt, egyre többen merészkednek el a frontvonal közelébe is, hogy robbanásokat, fegyverropogást halljanak. A háború azonban nem turistalátványosság, százezrek életét tette tönkre – írja a V4NA.

Lakóház romjain tŰzoltók Zaporizzsjában 2023. március 3-án, miután orosz rakétatámadás érte a délkelet-ukrajnai várost

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Andrijenko

Egy éve tart a háború Ukrajnában, és az utóbbi hónapokban fellendült a háborús turizmus az országban. Az egyik „legnépszerűbb” úti cél Bucsa városa, ami pusztító harcok színhelye volt korábban.

A nemzetközi hírügynökség arról ír, hogy a katasztrófaturizmus azután lendült fel, hogy számtalan felvétel jelent meg a közösségi oldalakon az országról, számolt be róla a Remix News a Business Insider alapján. A lap szerint 

egy ilyen utazás ára körülbelül 250 euró, és több cég is foglalkozik olyan utak szervezésével, amelyek során a turisták angol nyelvű idegenvezetést is kapnak. 

A cégek azt is garantálják, hogy a látogatók helyiekkel is beszélgethetnek, és csak „biztonságos útvonalakon” fognak közlekedni.

Általában egyedül jönnek, néha stoppal

 – mondta Jakub Stasiak újságíró és önkéntes, aki jelenleg Ukrajnában tartózkodik.

Elpusztult helyekre mennek, például azért, hogy robbanásokat halljanak vagy fotót készítsenek az Instagramra

– tette hozzá.

Véleménye szerint “ez hihetetlenül ostoba dolog, de mégis vonzza az embereket, akik szeretik az adrenalint”. Elmondta azt is, hogy vannak, akik a humanitárius segítségnyújtás ürügyén mennek Ukrajnába, de nem valódi segítséget hoznak. 

Hoznak egy csomag pelenkát, de valójában a saját szemükkel akarják látni a háborút

– mondta Stasiak.

A Business Insider tavaly augusztusban is beszámolt arról, hogy egy cég kifejezetten olyan túrákat szervez, amelyek célja, hogy bemutassa, hogy milyen a háborúban élni. Akkor már több mint kétszáz utat foglaltak le.

A szervezők azt írták, hogy azok, akik jelentkeznek a túrára, láthatnak majd ágyúzott épületeket, bombatörmeléket és megsemmisült katonai felszereléseket, de még aktív taposóaknákra és légitámadásokra is számítaniuk kell.

A háború azonban nem turistalátványosság, az elmúlt évben százezreknek tette tönkre az életét. Rengeteg otthon pusztul el, milliók menekültek el az országból, és folyamatosak a légiriadók Ukrajna-szerte.

És egymást érik a temetések is, már több százezer ember vesztette életét a háborúban.

Az eredeti cikket ITT lehet elolvasni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában