Gyermekvédelem

2023.03.02. 14:04

Rétvári Bence: a gyermekek érdeke a legelső

A gyermekek érdeke a legelső, meg kell védeni őket az oktatási intézményekben is – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára beszél a pedofil elkövetőkkel szembeni fellépésről tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban 2023. március 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A politikus emlékeztetett arra: az utóbbi időben több pedofilügy is nyilvánosságot kapott, az egyikben egy III. kerületi pedagógiai asszisztens beszélt arról, hogy szexuális kapcsolata van egy 15 éves fiúval. Hozzátette: egy volt LMP-s politikusról is kiderült, hogy visszaélt helyzetével, és szexuális együttlétre kényszerített egy gyermeket.

Azt mondta, minden szülő, akinek a gyermeke iskolába jár, méltán háborodik fel ezen, hiszen a szülők azért engedik el reggel gyermekeiket az iskolába, mert úgy gondolják, ott biztonságban vannak. Jelezte: az iskolák elsöprő többségében ez valóban így van, de nem hagyhatják szó nélkül, ha a gyermekek veszélybe kerülnek.

Kiemelte: 

a tavalyi gyermekvédelmi népszavazás eredménye megerősítette, hogy az emberek számára fontos ez a kérdéskör, az elmúlt időszak pedig megmutatta, hogy tovább kell lépni a szabályozásban. 

"Most minden szabályozási kérdés nyitottá vált", ezért áttekintik a gyakorlati tapasztalatokat, a nemzetközi szabályozást, a tudományos álláspontokat, és azok ismeretében alakítják ki az új szabályozást. A törvénymódosítást az őszi ülésszakon vitathatja meg az Országgyűlés –mondta az államtitkár.

Ezeknek a cselekményeknek – tette hozzá – sokszor "virtuális szála" van, a kapcsolatfelvétel, 

a kommunikáció gyakran az interneten történik, ezért kell a gyermekeket nemcsak a fizikai, hanem a virtuális világban is megvédeni.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy 

a Belügyminisztérium által működtetett Integrált Jogvédelmi Szolgálat gyermekjogi képviselőinél segítséget kérhetnek az érintettek, amennyiben úgy gondolják, sérültek a jogaik vagy szexuális visszaélés áldozataivá váltak. Az államtitkár mindenkit arra biztatott, ha ilyen üggyel találkozott, vegye igénybe a szolgálat segítségét.

Novák Krisztina, a szolgálat vezetője kiemelte: a gyermekjogi képviselők országos lefedettséggel dolgoznak, minden település minden oktatási intézményében elérhetők. A képviselőket fel lehet keresni személyesen, a 80-620-055 ingyenes zöldszámon vagy a ijsz@ijsz.bm.gov.hu címen.

NOVÁK Krisztina; RÉTVÁRI Bence
Novák Krisztina, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat főigazgatója beszél, mellette Rétvári  Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a pedofil elkövetőkkel szembeni fellépésről tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban 2023. március 2-án 
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Novák Krisztina elmondta, a szolgálat figyelemfelhívó plakátokat helyezett ki tavaly az iskolákba, amelyeken arra biztatják a gyermekeket, szóljanak a gyermekjogi képviselőnek, ha sérelem érte őket, kérdezzenek, jelezzék a problémájukat. Azt mondta, a szolgálat munkatársai a "cyberbullying", az internetes zaklatások esetén is tudnak tanácsokkal szolgálni.

A plakátkampány mellett mesekönyvvel segítik az óvodás és az alsó tagozatos gyerekeket, hogy felismerjék a verbális, fizikai, szexuális bántalmazást, a felső tagozatosokkal pedig gyermekjogi kérdésekről beszélgethetnek az osztályfőnöki órákon a szolgálat által készített információs anyag alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában