Riasztó

2023.03.03. 17:37

Hitbéli meggyőződésük ellenére melegházasság megkötésére kötelezi papjait a Svéd Egyház

Európa legnagyobb lutheránus vallási közössége, a Svéd Egyház (Svenska Kyrka) már közel másfél évtizede összeadja a homoszexuális párokat. De itt nem állt meg a korábbi államegyház; most már nem az kérdés az egyházon belül, hogy oltár előtt összekötik-e az egynemű (vagy „meghatározhatatlan” nemű) párokat, hanem az, hogy pappá szentelik-e azokat, akik a Bibliára hivatkozva elutasítják ennek lehetőség, sőt egyes püspökök az is meg akarják akadályozni, hogy a már felszentelt lelkészek hivatalt kapjanak, ha nem adnak össze melegeket.

Martin Modéus érsek és püspökei XVI. Károly Gusztáv svéd királlyal és Szilvia svéd királynéval pózolnak a püspökök felszentelése után az uppsalai székesegyházban, 2023. január 15-én

Forrás: AFP

Fotó: ANDERS WIKLUND

Az egyház decemberben beiktatott érseke, Martin Modéus a Syre című hírportálnak azt nyilatkozta, hogy „Boldog és büszke vagyok arra, hogy 2009 óta a Svéd Egyház mind azonos, mind különböző nemű házaspárokat is megesket. A püspöki testület nemrégiben arra jutott, hogy el kell érni, hogy minden pap örömmel összeadjon azonos nemű párokat.” 

A zsinati gyűlés elé nemrégiben két indítványt terjesztettek be a témában, az egyik beadvány azt javasolta, hogy az azonos nemű párok házasságát megtagadó papjelölteket ne szenteljék fel. 

A másikban azt indítványozták, hogy az egyházi törvénykönyvet úgy módosítsák, hogy aki nem, életkor, etnikai hovatartozás vagy szexuális irányultsága miatt hátrányos megkülönböztetést tesz valakivel szemben, papi szolgálatra alkalmatlanná nyilvánítható. 

Az uppsalai érsek szerint mindkét indítvány azt jelentené, hogy ezen „szabályozás révén lehetetlen lenne, hogy a jelenlegi rendet nem támogató papok egyáltalán papok maradjanak” – összegzett Modéus. Pedig alig egy éve az egyház püspöki testülete kijelentette, hogy tiszteletben tartják azon papok hitbéli meggyőződését, akik nem esketnek meleg párokat, azaz egyetlen lelkész sem kötelezhető erre. Bár zsinati döntés a Biblia tanításához ragaszkodó papok szolgálatátának, illetve papnövendékek felszentelésének megtagadásáról még nincs, a gyakorlatban már nagyon is működik a hitbéli meggyőződés üldözése. 

Három püspök – a stockholmi, a västeråsi és a karlstadi – úgy nyilatkozott a Syrének, hogy többé nem fogadják el, hogy egyházmegyéjükben olyan pap töltsön be hivatalt, aki nem adja össze a homoszexuális embereket. 

Három éves püspökségem alatt eddig egyik papnövendéknek sem volt gondja a kérdéssel, de nem szentelném fel azt, aki ragaszkodik ahhoz, hogy nem ad össze azonos nemű párokat, ugyanis a gyakorlatban nagyon nehezen jutna álláshoz a stockholmi egyházmegyében

– nyilatkozta kendőzetlenül Andreas Holmberg püspök. Ezzel pedig nem csak a „konzervatív” lelkészekről mondott sommás véleményt a püspök, hanem gyakorlatilag azon híveknek is ajtót mutatott, akik hitbéli meggyőződésüket a Bibliára és a protestantizmus évszázados hagyományaira alapozzák.

A jelek szerint diszkrimináció miatt csak akkor érheti hátrány az egyház papjait, ha annak vélt célkeresztjében homoszexuális emberek vannak, akiket azért nem adnak össze, mert a Biblia erről mást tanít. Ellenkező esetben – azaz amikor hetero párokat ér megkülönböztetés -, az egyház hallgat. 

Egy évvel ezelőtt egy göteborgi pap – tiltakozásul arra, hogy egyes paptársai nem adnak össze egynemű párokat – kijelentette, hogy ő pedig nem esket hagyományos felállású jegyeseket. Lars Gårdfeldt tiszteletes és LMBTQ aktivista esete ugyan egyedi, ugyanakkor semmilyen retorzió nem érte amiatt, hogy kirekesztette a férfi-női párokat.

A Svéd Egyház csak 2000-ben szakadt el az államtól és vált önálló vallási közösségé. Az 1970-es évek óta ugyanakkor egyre inkább a nemzetileg egységesítő keresztény államegyházból és vallási közösségből a baloldali politikai mozgalmak támogatójává vált. 

Egyes vélekedések szerint a papi szemináriumokba jelentkezők jelentős részét nem hitbéli, hanem politikai meggyőződés hajtja. A hiteltelenné váló egyház az elmúlt évtizedekben drasztikus és egyre gyorsuló mértékben veszti el tagjait. 1972-ben még a lakosság 95,2 százaléka tagja volt az egyháznak, most már 50 százalék körül van ez az arány. 2021-ben 28.500 tag, míg 2022-ben már 46.817 lépett ki. 

Ezzel együtt az egyháziadó befizetés évről évre jelentősen apad, ami miatt több egyházkerületben is ingatlanok értékesítéséről, sőt templomok lebontásáról is döntöttek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában