Évforduló

2023.03.07. 13:25

175 éves a Magyar Honvédség: futással ünnepeltek a Margit-szigeten

A „legszebb nemzeti kincsnek” nevezte a honvédséget Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter.

MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (k), Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára (j2) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából rendezett futáson a Margit-szigeten 2023. március 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Futással ünnepelték a 175 éves Magyar Honvédséget a Margit-szigeten kedden.

A honvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján a „legszebb nemzeti kincsnek” nevezte a honvédséget, amelyet szerinte irányítói mindig a maguk képére, az adott korszak stílusára formáltak az elmúlt 175 évben.

Ez most a mai generációnak is megadatott, a maga képére alakíthatja a haderőt – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Magyarországon elkezdődött a haderőfejlesztés. Sok szó esik a honvédség eszközállományáról, de ennél fontosabb az ember: azok a magyar fiatalok, akik katonának állnak – mondta.

Elindult a párbeszédet arról, miért jó ma Magyarországon katonának lenni és milyen az a honvédség, amelyet mindenki látni szeretne. A válasz: olyan high-tech, a csúcstechnológiákhoz alkalmazkodó, a mai digitális világba illeszkedő haderő kell, amely a magyar katonai erényekre, katonai múltra, magyar bátorságra épül – közölte a miniszter.

A mai magyar honvédség egy fiatalos, hazafias, tiszta gondolkozású erős közösség

– tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a múlt előtt tisztelgő futásra utalva azt mondta, hogy a sport már szervezetileg is a honvédelemhez tartozik, de ennél is fontosabb, hogy

aki sportoló, az kicsit katona is.

A fegyelem, a kitartás, az eltökéltség, a hűség mind azok az erények, amelyek minden sportolóban összeérnek, összetartoznak – emelte ki.

A honvédség közelgő évfordulójára emlékező kihívást Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnök február 10-én tette közzé.

Ennek értelmében az induló csapatoknak annyi kilométert kell megtenniük, ahány éves a Magyar Honvédség.

RUSZIN-SZENDI Romulusz; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; SCHMIDT Ádám
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (k), mögötte Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára (j2) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából rendezett futáson a Margit-szigeten 2023. március 7-én
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Ruszin-Szendi Romulusz a futás elindítása előtt azt mondta:

hiszek a magyar katonában, függetlenül attól, hogy most, vagy évszázadokkal ezelőtt szolgáltak.

A tábornok beszélt a mindennapi testnevelés, az erőnlét fontosságáról, mint olyan tényezőről, amely a katona mindennapjait befolyásolja.

A honvédségi alakulatokon kívül a kadétprogramban részt vevő gimnáziumok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, ahogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács is.

A Margit-szigeti futáson részt vett a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában