Energiabiztonság

2023.02.16. 10:13

Századvég: súlyos következményei lennének az atomenergiai együttműködés tiltásának

Nagyon súlyos következményei lennének annak, ha az Európai Unió szankciót vetne ki az atomenergiai együttműködésre is – mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Szakemberek a Paksi Atomerőmű négyes reaktorának vezérlőtermében 2019. június 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Hortay Olivér a műsorban biztatónak nevezte, hogy az újabb szankciós csomagról szóló egyeztetésen nem esett szó az atomenergia szankcionálásáról. Ugyanakkor valószínűnek tartja, hogy 

 

ezt később újra megpróbálják elfogadtatni a tagállamokkal.

 

Rámutatott: egyelőre nem ismerjük a 10. szankciós csomag részleteit, de ennek kialakítása rámutat arra a rossz gyakorlatra, amit az Európai Bizottság, néhány balti állam, illetve Lengyelország folytat azzal, hogy minden egyes szankciós csomagnál megpróbál politikai nyomást helyezni a tagállamokra, hogy engedjenek ebben a kérdésben.

Hozzátette, hogy az atomenergiai szankciót nem támogatja egy sor tagállam, köztük például Franciaország és Magyarország sem.

Szólt arról is, hogy a már meglévő atomerőművek esetében nagyon fontos szerepe van a Roszatomnak az Európai Unió energiaellátásában, „tehát egy ilyen intézkedésnek tényleg nagyon súlyos következményei lennének, és nemcsak azokra az országokra nézve, ahol olyan erőmű működik, amelyekben orosz fűtőelemet használnak, hanem a teljes közösségre nézve”.

Hortay Olivér úgy fogalmazott, hogy mivel az uniós energiapiac nagyon integrált, 

ha valahol kiesik egy atomerőmű, az az egész piacot nehézségek elé állítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában