Van az a pénz

2023.02.10. 17:10

Egy-két katari luxusút oszlatta el a letartóztatott szocialista képviselő emberi jogi aggályait

Korábban még el akarta venni Katartól a futball-világbajnokság rendezési jogát Marc Tarabella a brüsszeli korrupciós botrányban letartóztatott EP-képviselő. Akkor még élesen kritizálta az országot, néhány utazással később azonban már ódákat zengett arról, hogy milyen hatalmas erőfeszítéseket tett Katar a munkavállalók jogainak biztosításáért.

Marc Tarabella

Forrás: AFP

Fotó: Valeria Mongelli

Csütörtökön tartóztatta le a belga rendőrség az Európai Parlamentet érintő súlyos korrupciós botrány egyik főszereplőjét, Marc Tarabella belga európai parlamenti képviselőt. Információk szerint Tarabellát korrupcióval, bűnszervezet működtetésével, illetve pénzmosással gyanúsíthatja meg a belga igazságszolgáltatás – írja a V4NA. Az őrizetbevétel mellett a hatóságok átkutatták Tarabella, a belgiumi Liege-ben lévő páncéltrezorját, valamint a vallon területen fekvő Anthisnes-ben lévő irodáit.

A szocialista Tarabella nem más, mint a korrupciós ügy középpontjában álló volt olasz EP-képviselő, Pier-Antonio Panzeri egyik közeli munkatársa. Panzeri otthonában 600 ezer euró készpénzt foglaltak le.

Tarabella, akinek az otthonában szintén házkutatást tartottak, tagad minden érintettséget, ugyanakkor azt korábban már elismerte, hogy

 

2020 februárjában egy Katar által fizetett utazáson vett részt – anélkül, hogy kötelezettségének eleget téve ezt az Európai Parlamentnek bejelentette volna.

 

A politikus ügyvédje korábban szintén elmondta, hogy Tarabella kétszer járt Katarban, ahol építkezésekre és a munkásoknak kialakított táborokba látogatott, és az emberi- és munkavállalói jogokkal, valamint a szólásszabadság kérdésével foglalkozott. Egy másik nyilatkozatában pedig Tarabella utazását úgy jellemezte, hogy a politikust „csak egy kongresszusra hívták meg”.

Katar 2010-ben nyerte el a 2022-es futball-világbajnokság rendezési jogát, és hatalmas építkezésekbe kezdett, azonban a következő években kiderült, hogy brutális körülmények között dolgoztattak több százezer vendégmunkást.

 

Az építkezések során több ezer munkavállaló halt meg, sokakat kényszermunkára kényszerítettek, és bántalmaztak.

 

Marc Tarabella ezért korábban számos nyilatkozatában támadta a katari rendezést, és arra szólított fel, hogy vegyék el a rendezés jogát az országtól. Mint fogalmazott:

 

a pályázat odaítélése Katarnak az „etika megsértése”.

 

Akkor úgy gondolta, hogy egy olyan nemzetközi sportesemény, mint a világbajnokság megrendezése az emberi jogok tiszteletben tartását biztosító szabályok betartásának csúcspontját kellene jelentenie, azonban éppen az ellenkezője történik. Hozzátette, emberek százait áldozták már fel ezért a szereposztási hibáért, ez megengedhetetlen.

Miután azonban Katarba látogatott, és legalább egy alkalommal úgy, hogy az utazását Katar fizette, homlokegyenesen megváltozott a véleménye.

 

A korrupciós botrányban letartóztatott szocialista képviselő ugyanis tavaly már agyondicsérte Katart a munkavállalók helyzetének javításáért. Annak ellenére, hogy az építkezéseken több ezer munkavállaló vesztette életét a rendkívül rossz körülmények miatt.

 

Marc Tarabella tavaly novemberben a katari jogok helyzetének „pozitív alakulását” hangsúlyozta az EP-ben, és egy TV-műsorban bagatellizálta a haláleseteket is. “Voltak halálesetek, senki sem tagadja”, fogalmazott, de azonnal hozzá is tette mintegy mentegetőzve, hogy Katar az egyetlen ország az arab övezetben, amely valódi erőfeszítéseket tett a munkavállalói jogok terén.

Úgy tűnik tehát, Katarnak voltak eszközei arra, hogy meggyőzzék a politikust. Katar módszerei pedig egyre világosabbá válnak, ahogy a brüsszeli korrupciós botrányt deríti fel a belga hatóság: az ország számos baloldali európai politikust vásárolhatott meg, hogy az Európai Parlamentben pozitív képet fessenek az országról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában