Energiaválság

2023.01.17. 07:12

Betiltanák a gázkazánokat Nagy-Britanniában

Az otthonok radikális átalakítása költséges folyamatot jelentene az amúgy is nehéz helyzetben lévő britek számára – olvasható a V4NA cikkében.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Chris Skidmore konzervatív parlamenti képviselő által írt jelentés a brit otthonok radikális átalakítását szorgalmazza, és amellett érvel, hogy az új gázkazánok értékesítését egy évtizeden belül teljesen be kell szüntetni, és a régi fűtőberendezéseket környezetbarátabb hőszivattyúkkal kell helyettesíteni. A jelentést Liz Truss korábbi miniszterelnök hivatali ideje alatt rendelték meg – írja a V4NA.

A dokumentumban Skidmore elismerte, hogy

terve költséges folyamatot jelentene az amúgy is nehéz helyzetben lévő britek számára, becslése szerint a háztartásoknak négy- és hatezer font közötti összeget kellene az eszközök cseréjére fordítaniuk, és csak 2040 után kezdene el megtérülni a befektetett pénz.

A jelentés azt is megjegyezte, hogy van rá esély, hogy mintegy félmillió háztartás semmit sem fog megtakarítani az átállással, hacsak a kormány nem támogatja a berendezések cseréjét.

A parlament éghajlat-változási bizottsága szerint a gázkazánok hőszivattyúkra való cseréjének és a zéró kibocsátás eléréséhez szükséges beruházások költsége háztartásonként akár 26 ezer font is lehet. A jelentés mindazonáltal azt állította, hogy végső soron a zéró kibocsátással járó terv előnyei nagyobbak lesznek, mint a költségek.

A kazánokra vonatkozó ajánlások mellett a jelentés „szárazföldi szélforradalmat” és „háztető-forradalmat” sürgetett. Az ajánlás szerint 2035-ig 500 százalékkal kellene növelni a napelemek számát, hogy ezzel csökkentsék Nagy-Britannia külföldi energiaforrásoktól való függőségét, és mihamarabb el kellene kezdeni a szárazföldi szélturbinák telepítését.

Néhányan szkeptikusan nyilatkoztak a jelentés következtetéseiről, köztük Dieter Helm, az Oxfordi Egyetem gazdaságpolitikai professzora, aki szerint a jelentésben szereplő számítások a hőszivattyúkra való átállással elérhető megtakarítások tekintetében túl optimisták.

Az én véleményem az, hogy a költségek valószínűleg sokkal magasabbak lesznek. A zéró károsanyag-kibocsátás hihetetlenül fontos, és szerintem kiemelten fontos elmondani a nyilvánosságnak, hogy ez valószínűleg azt jelenti, hogy meg kell fizetniük az általuk okozott szennyezésért, és spórolniuk kell a beruházások finanszírozásáért.

Andrew Montford, a Net Zero Watch igazgatója a TalkTV-nek elmondta, hogy a zöld napirendről szóló jelentés nem foglalkozott azokkal a mérnöki kihívásokkal, amelyeket az emberek életének ilyen mértékű átalakítása jelent.

Chris Skidmore jelentése hókuszpókusz, menedzsmentbeszéd, egy csomó fecsegés, és nem mutatja be a kihívásokat, amik katasztrófaként sújtanának le a gazdaságunkra, ha valóban megpróbálnánk megvalósítani ezeket a terveket

– mondta az igazgató.

Az Egyesült Államokban egyébként nemrég a gáztűzhelyek jövőjéről alakult ki vita, miután Joe Biden elnök fogyasztói termékbiztonságért felelős biztosa, Richard Trumka Jr. felvetette, hogy szóba kerülhet a készülékek betiltása is, írta meg a V4NA. Bár a tisztviselő, sőt a Fehér Ház is visszavonta az ötletet a republikánus törvényhozók heves ellenzése után, a gáztűzhelyek betiltása még mindig szóba jöhet bizonyos helyeken, mivel számos baloldali állam és város önkormányzata saját maga is tiltást szeretne bevezetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában