Energiaválság

2022.12.21. 18:35

Soha nem látott áramkimaradásokra kell készülni Svédországban

A skandináv ország kormánya már december elején felszólította a lakosságot az energiafogyasztása visszafogására.

MTI

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A svéd háztartásoknak és vállalatoknak fel kell készülniük arra, hogy ezen a télen eddig nem tapasztalt mértékű áramkimaradásokat okoznak az atomreaktorok leállásai, a hideg és az orosz gázszállítások elmaradása következtében fellépett európai energiahiány – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Carl-Oskar Bohlin svéd polgári védelmi miniszter.

Közölte, hogy a vészhelyzeti tervek kialakítása során figyelembe kell venni a rövid, illetve a hosszabb áramkimaradások lehetőségét, ha a szolgáltatást nem sikerülne a tervezettek szerint helyreállítani.

A gázárak a skandináv országokban is szárnyalni kezdtek, a svéd kormány pedig már december elején felszólította a lakosságot az energiafogyasztása visszafogására.

A Vattenfall svéd áramszolgáltató vállalat december 2-án közölte, hogy a Ringhals 4 atomreaktor újraindítása február 23-ig csúszik, ami újabb terhet ró az északi ország energiahálózatára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában