Feszültség

2022.12.26. 09:20

Rekordszámú kínai repülőgép lépett Tajvan légterébe

Kína 24 óra alatt rekordszámú repülőgépet küldött Tajvan légterébe, és több hadihajóját is észlelték a sziget közelében.

Illusztráció; lövedékek egy AH-64 Apache típusú katonai helikopter mellett a dél-tajvani Pingtung megyében tartott hadgyakorlaton 2022. szeptember 7-én. Az előző napon kínai vadászrepülőgépek átlépték a nem hivatalos kínai-tajvani határt, a Tajvani-szoros középvonalát

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ritchie B. Tongo

A tajvani nemzetvédelmi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy Kína 71 repülőgépe hatolt be Tajvan légterébe, ami a legtöbb azóta, hogy Tajpej 2020 szeptemberében elkezdte közzétenni a napi adatokat az esetekről.

A minisztérium szerint Kína hét hadihajóját is észlelték Tajvan közelében.

A korábbi legnagyobb behatolás Tajvan légterébe augusztusban volt, akkor 24 óra alatt 66 kínai repülőgépet számoltak össze.  

 

A valaha volt legnagyobb számú berepülésre egy nappal azután került sor, hogy Kína hadgyakorlatot tartott Tajvan közelében válaszul arra, hogy Joe Biden amerikai elnök aláírta 2 milliárd dollár katonai kölcsön folyósítását Tajvannak.

 

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormánya van. Peking és Tajpej között azután újult ki a feszültség, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnöke augusztusban heves kínai tiltakozás ellenére látogatást tett a szigeten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában