Ukrán válság

2022.11.08. 07:49

Ötvenezer frissen behívott orosz katona harcol Ukrajnában

258. napja tart a háború a szomszédban.

Orosz katonák egy 152 mm-es 2A36 Giatsint-B tarackágyúval lőnek ukrán célpontokra a kelet-ukrajnai donyecki régióban 2022. október 11-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Alekszej Alekszandrov

Óriásit esik az infláció Oroszországban 

Oroszországban az infláció 2023 elejére 5%-ra csökkenhet. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt november 8-án, kedden mondta a családok jövedelemtámogatásáról szóló megbeszélésen.

Az államfő szakértőkre hivatkozva azt mondta, hogy

 az infláció csökkenő tendenciája fenntartható, ugyanakkor az emberek bérének gyorsabban kellene nőnie, mint az áraknak

 - tette hozzá az államfő.

Erdogan üzent Svédországnak 

Svédországnak konkrét lépésekkel kell végrehajtania a Törökországnak tett vállalásait NATO-csatlakozása érdekében - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában, az Ulf Kristersson svéd kormányfővel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón.

A török államfő egyúttal hangsúlyozta: 

őszintén remélik, hogy a vállalásokat tartalmazó, júniusban aláírt memorandum hiánytalan végrehajtását követően megvalósul Svédország NATO-tagsága, és a török-svéd kapcsolatok szövetségi dimenzióval bővülnek.

A svéd kormányfő kijelentette: Svédország be fogja tartani Törökországnak tett összes vállalását NATO-csatlakozása érdekében.

Veszélyes fegyvereket kap Ukrajna 

A Pentagon megerősítette, hogy két NASAMS légvédelmi rendszert adott Ukrajnának, és az AFU már használja is őket - mondta Patrick Ryden, a Pentagon szóvivője november 8-án.

Ryden hozzátette, hogy 

az ukrán katonákat Európában képezték ki a rendszer használatára.

November 4-én a Pentagon újabb 400 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be az ukrán fél megsegítésére, amely korszerűsített T-72-es harckocsikat, 250 M1117-es páncélozott harckocsit, 1100 Phoenix Ghost felderítő drónt, 40 River-osztályú páncélozott harckocsit és korszerűsített Hawk légvédelmi rendszereket is tartalmaz.

Lezuhant egy Mi-2 helikopter, öten meghaltak 

A Kostroma régióban lezuhant egy egészségügyi küldetésen részt vevő Mi-2-es helikopter. A fedélzeten 5 ember tartózkodott.

Légiriadó Kryvij Rih körzetében 

November 8-án este robbanások sorozatát hallották Kryvyy Rihben. Az iz.ru honlap jelentése szerint moszkvai idő szerint 18:24-kor légiriadót rendeltek el a Kryvij Rih körzetben.

Részleteket nem adnak meg.

KORÁBBAN A NAP FOLYAMÁN POLTAVA, CSERKASZI, KIROVOGRÁD ÉS DNYIPROPETROVSZK RÉGIÓKBAN MEGSZÓLALTAK A LÉGVÉDELMI SZIRÉNÁK. ROBBANÁSOKRÓL NEM ÉRKEZETT JELENTÉS.

Kijev szerint november elejére az energetikai infrastruktúra mintegy 40 százaléka megsemmisült.
Folytatódik a Donbász védelmét célzó különleges katonai művelet.

Az oroszok atomot vethetnek be, ha sikerül őket kiszorítani Ukrajnából

Az Egyesült Államok és a Nyugat provokálta ki az ukrajnai háborút azzal, hogy kilátásba helyezte Ukrajna NATO-tagságát - mondta John J. Mearsheimer amerikai politológus a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában, kedden Budapesten.

John J. Mearsheimer amerikai geopolitikus előadása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Mearsheimer szerint Putyin "preventív háborút" indított Ukrajnában, hogy megakadályozza Ukrajna NATO-tagságát, vagyis hogy a Nyugat bázisul használja Ukrajnát Oroszországgal szemben. Ez egyben azt is jelenti, hogy Putyinnak soha nem állt szándékában Ukrajna elfoglalása, amire a katonai képesség sem áll Oroszország rendelkezésére - tette hozzá.

 

Az előadó a kubai rakétaválsághoz hasonlította a 2014, vagyis az ukrajnai forradalom, a nyugatbarát hatalomátvétel után kialakult helyzetet. Ugyanis az Egyesült Államok sem tűrte, hogy a Szovjetunió támadó rakétákat telepítsen a szomszédságába.

 

Ebben a helyzetben az Egyesült Államok nemhogy hátra lépett, hanem elkezdte felfegyverezni Ukrajnát, és Ukrajna de facto NATO-taggá vált. Vagyis ugyanolyan provokációt követett el a Nyugat Ukrajnában, mint annak idején a Szovjetunió Kubában - vélekedett.

A professzor szerint Magyarország bölcsen egyensúlyoz a felek között, hiszen miközben érdeke a nyugati szövetségi rendszerben a katonai és gazdasági kapcsolatok fenntartása, nem érdeke a határaihoz közeli Oroszország provokálása.

Az sem áll érdekében, hogy megszakadjanak a gazdasági kapcsolatok Oroszország és az Európai Unió között - tette hozzá.

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a nukleáris háború veszélye fenyeget az orosz vereség és az orosz győzelem esetén egyaránt.

Ugyanis az oroszok jó eséllyel atomfegyvert vetnek be, ha sikerül őket kiszorítani Ukrajnából. Ha pedig nyerésre állnának, akkor annak nagy az esélye, hogy az Egyesült Államok közvetlenül bekapcsolódik a háborúba, ami megintcsak egy orosz atomcsapás esélyét növeli – jelentette ki a professzor.

Közel vagyunk ahhoz, hogy Oroszország és az Egyesült Államok közvetlenül lőjön egymásra - fogalmazott.

Észak-Korea az oroszoknak gyárt felszerelést

Észak-koreai gyárak nagy mennyiségben gyártanak téli egyenruhát, alsóneműt és lábbelit az Ukrajna ellen harcoló orosz katonák számára - jelentette a Radio Free Asia meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Németország gyorssegélyt biztosít az eltűnt ukránok felkutatására

Németország 7,6 millió eurót biztosít az eltűnt személyekkel foglalkozó nemzetközi bizottságnak, hogy segítsen megtalálni azokat az ukrán állampolgárokat, akik eltűntek a háború kitörése óta.

Beton óvóhelyeket telepítettek Dnyiproban

A nyílt utcán elhelyezett beton óvóhelyeken az emberek menedéket kereshetnek légiriadó esetén. 1-1 óvóhelyen 18 ember fér el.

Az ukrán miniszter szerint nincs szükség Kijev evakuálására

Denis Shmyhal ukrán miniszter kijelentette, hogy jelenleg nem látja szükségét Kijev vagy más olyan városok evakuálásának, amelyek nincsenek a frontvonal közelében.

Jelenleg a helyzet messze van attól, hogy szükséges lenne evakuálást bejelenteni. Azt kell mondanunk, hogy a frontvonaltól távol eső városok, különösen a főváros evakuálásának jelenleg semmi értelme nem lenne

 - mondta Shmyhal.

Moszkvának nincsenek előfeltételei a Kijevvel folytatandó tárgyalásokkal kapcsolatban

Oroszországnak nincsenek előfeltételei az Ukrajnával folytatandó rendezési tárgyalásokkal kapcsolatban - jelentette Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak kedden Moszkvában.

"Részünkről nincsenek előfeltételek, kivéve a fő feltételt, hogy Ukrajna jó szándékot mutasson"

 - mondta a diplomata kérdésre válaszolva.

Rudenko szerint Oroszország mindig is jelezte: kész ilyen tárgyalásokat folytatni, ám Ukrajna olyan törvényt fogadott el, amellyel megtiltotta maga számára a béketárgyalásokat, amíg Vlagyimir Putyin marad az orosz elnök. Azt mondta, hogy a The Wall Street Journal értesülésével ellentétben Oroszország nem folytat titkos tárgyalásokat Ukrajnáról az Egyesült Államokkal.

Közölte, hogy folytatódnak az egyeztetések a zaporizzsjai atomerőmű körül létesítendő védőövezet ügyében, és hogy az illetékes orosz hatóságok tanulmányozzák a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) javaslatait.

Zelenszkij azt javasolja, hogy további 90 nappal hosszabbítsák meg a hadiállapotot

Volodimir Zelenszkij elnök törvénytervezetet nyújtott be az ukrán parlamentnek, amelynek célja az ukrajnai hadiállapot további 90 nappal, február 19-ig történő meghosszabbítása.

Megérkeztek Mariupol kikötőjébe a katonai felszereléssel megrakott orosz hajók

Először érkeztek a megszállt Mariupol város kikötőjén keresztül építőanyagok, gyógyszerek és katonai egyenruhák a megszállt Mariupol városba - közölte Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója.

Andriuscsenko azt is elmondta, hogy az orosz erők tömegesen toboroznak gyári munkásokat egy úgynevezett "üzleti útra". Vélhetően azonban fennáll a veszélye annak, hogy így illegálisan besorozzák őket az orosz hadseregbe.

Atomfegyverekről tárgyal az Egyesült Államok Oroszországgal

Oroszország és az Egyesült Államok a nukleáris fegyverzetcsökkentési tárgyalások folytatásáról tárgyal a következő hetekben, az orosz erők ukrajnai inváziója óta első személyes találkozójukon – írja a Kommerszant című üzleti napilap nyomán a Mandiner.

BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Joe Biden amerikai (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon 2021. június 16-án
Fotós: Mihail Mecel / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik

A Stratégiai Fegyverzetcsökkentési Szerződés (New START) tárgyalásait a hagyományos genfi helyszín helyett egy meg nem nevezett közel-keleti országban tarthatják november végén vagy december elején – jelentette a Kommerszant.

 

A jelentés azt követően készült, hogy Vlagyimir Putyin alig burkolt fenyegetései miatt hetek óta aggódnak egy esetleges ukrajnai orosz nukleáris eszkaláció miatt. Moszkva később visszafogta retorikáját, miután az amerikai tisztviselőkkel folytatott megbeszélésekről számoltak be.

 

A hidegháborús ellenségek között fennmaradt utolsó fegyverzetcsökkentési paktum, az Új START azon kevés területek egyike, ahol Moszkva és Washington az ukrajnai invázió és a nyugati szankciók miatti feszültségek ellenére nyitottnak mutatkozott az együttműködésre.

Találat ért egy transzformátorállomást Donyeckben 

Oroszország szisztematikusan támadja az ukrán energetikai infrastruktúrát, mostani közlésük szerint eddig 23 transzformátor alállomást "áramtalanítottak", több mint 4600 háztartásban nincs áram.

Zelenszkij biztosan, Putyin csak talán vesz részt a G20-ak találkozóján

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a G20-ak jövő heti bali csúcstalálkozóján, valószínűleg virtuálisan - közölte szóvivője kedden a Suspilne közszolgálati műsorszolgáltatóval - írja a Reuters.

Zelenszkij a múlt héten azt mondta, hogy nem vesz részt, ha Vlagyimir Putyin részt vesz az indonéziai csúcstalálkozón, amelyet november 15-16-án tartanak. Szerhij Sznyikforov szóvivő nem közölte, hogy Zelenszkij megváltoztatta-e álláspontját. Putyin egyelőre nem erősítette meg, hogy részt vesz-e a találkozón.

Orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában

Donyeck és Luhanszk megyékben folytatják az orosz erők az offenzívát, de az ukránok szerint sikertelenül. A donyecki területen az elmúlt napban az oroszok 19 alkalommal támadták az ukrán állásokat rakéta-sorozatvetőkkel, 90 alkalommal tüzérséggel és 100 alkalommal aknavetőkkel.

Sárkányfogakat szór Oroszország Mariupol köré

A brit hírszerzés szerint Oroszország megkezdte a megszállt déli Mariupol város körül a sárkányfogak néven ismert, piramis alakú páncéltörő védelmi szerkezetek építését.

Perelné a Gazpromot Moldova

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint Andrej Spinu moldovai infrastrukturális miniszter a televízióban bejelentette, hogy a moldovai kormány azt fontolgatja, hogy beperli a Gazprom orosz energiaipari óriáscéget a csökkentett gázszállítások miatt.

Kemény feltételeket támasztott Ukrajna a tárgyalásokhoz

Ukrajna kijelentette, hogy az Oroszországgal való tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontja nem változott, miután a Washington Post értesülései szerint fő szövetségese és támogatója, az Egyesült Államok arra kérte Kijevet, hogy jelezze, nyitott a tárgyalásokra, miközben a szövetségesek Európa egyes részein, Latin-Amerikában és Afrikában is aggódnak egy elhúzódó háború miatt – írta a The Guardian.

A La Repubblica című olasz napilap hétfőn azt írta, hogy Ukrajna NATO-szövetségesei állítólag azt követően kezdenék meg a tárgyalásokat, hogy Ukrajna visszafoglalta a herszoni régiót, így Kijev az erősebbik oldalról indulhatna az esetleges tárgyaláson.

Mihajlo Podaljak ukrán elnöki tanácsadó a Radio Szvoboda rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy Ukrajna csak akkor fog tárgyalni Oroszországgal, ha az orosz csapatok elhagyták Ukrajna teljes területét, beleértve a 2014-ben megszállt területeket is, így a Krímet is.

Fontos török bejelentés jöhet délután

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök ma Ankarában Recep Tayyip Erdogan elnökkel tárgyal, ahol Törökország jóváhagyását kéri országa NATO-csatlakozási kérelméhez. Erdogan ma délután fogadja Kristerssont az elnöki palotában, és a találkozót követően sajtótájékoztatót tart – írta a The Guardian.

Lelőttek Szevasztopol felett egy ukrán drónt

Mihail Razvozsajev Szevasztopol kormányzója ma reggel a Telegramon közölte, hogy a város légvédelme lelőtt egy ukrán drónt – írta a The Guardian.

Ukrán csapás keleten

A ukrán hadsereg tegnap 17 orosz csapatokat és katonai felszerelést tartalmazó területre, öt parancsnoki állásra és egy orosz lőszerraktárra mért csapást Luhanszk és Donyeck megyében - közölte az ukrán vezérkar.

Észak-Korea nem ad fegyvert az oroszoknak

Észak-Korea közölte, hogy soha nem volt fegyverüzlete Oroszországgal, és nem is tervez ilyet – jelentette az állami média, miután az Egyesült Államok azt állította, hogy tüzérségi lövedékekkel látja el Oroszországot az ukrajnai háborúhoz. Az észak-koreai védelmi minisztérium egyik tisztviselője pletykának nevezte a vádakat.

Iráni viták a drónszállításokról

Iránban belső szakadás alakult ki az ukrajnai használatra szánt halálos drónok Oroszországnak történő szállítása körül, és egy prominens konzervatív pap és újságszerkesztő azt mondta, Oroszország a háború egyértelmű agresszora, és a drónszállítást le kell állítani. Irán hivatalosan tagadja, hogy drónokat adna el Oroszországnak, de a hétvégén annyit közöltek, hogy jóval a háború kezdete előtt szállítottak "néhány" drónt. Ezt a magyarázatot az Egyesült Államok és Ukrajna is elutasította.
Nemzetközi szakértők is megállapították, hogy az elmúlt hetekben

Az ukrán energiainfrastruktúrát ért sikeres orosz támadások jelentős részét iráni gyártmányú shahed-136-os kamikaze drónokkal hajtották végre.

Szorosabb kapcsolat Izraellel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Izraellel fenntartott biztonsági kapcsolatok szorosabbra fűzésére tett javaslatot, mondván, mindkét országnak hasonló fenyegetésekkel kell szembenéznie. „Úgy gondolom, mindenki számára világos, hogy Ukrajna és Izrael biztonságát mi helyezi előtérbe" – mondta éjszakai beszédében a múlt heti izraeli választások győztesével, Benjámin Netanjahuval folytatott beszélgetés után. „Úgy gondolom, hogy jelentősen meg tudjuk erősíteni államainkat, különösen azért, mert a fenyegetéseink összefüggenek."

Putyin utódjával tárgyalnának

Ukrajna elnökének főtanácsadója kijelentette, hogy Kijev soha nem utasította el, hogy tárgyaljon Moszkvával, és készen áll a tárgyalásokra Oroszország leendő vezetőjével, de nem Vlagyimir Putyinnal. „Ukrajna soha nem tagadta meg a tárgyalást. Tárgyalási pozíciónk ismert és nyitott" – írta Mihajlo Podoljak a Twitteren, mondván, Oroszországnak először ki kell vonnia csapatait Ukrajnából. „Putyin készen áll? Nyilvánvalóan nem. Ezért konstruktívan értékeljük: beszélni fogunk a következő vezetővel."

50 ezer frissen behívott harcol

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a mozgósítási akciója során behívott 50 000 orosz katona harcol Ukrajnában. Putyin azt mondta, hogy összesen 80 ezren tartózkodtak „a különleges katonai művelet övezetében", a többi csaknem 240 ezer behívott pedig oroszországi kiképzőtáborokban tartózkodik.

Ukrán vádak

Ukrajna azzal vádolta az orosz csapatokat, hogy kifosztják és elfoglalják az üres otthonokat a déli Herszon városában, hogy felkészüljenek az utcai harcokra, amelyek mindkét fél előrejelzése szerint a háború egyik legfontosabb csatája lesz. Az elmúlt napokban Oroszország civileket utasított ki Herszonból, az ukrán támadásra számítva, hogy visszafoglalják a várost, az egyetlen regionális fővárost, amelyet Moszkva februári inváziója óta elfoglalt. Herszont vasárnap a víz- és áramellátástól is elzárták egy légicsapás és a kahovkai gát megrongálása miatt – közölték helyi tisztviselők.

Hátra hagyott, földbe vájt orosz katonai állás a Herszon megyei Arhanhelszke település közelében 2022. november 6-án
Fotós: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

Előrelépés a légvédelemben

Ukrajna több légvédelmi rendszert kapott nyugati szövetségeseitől – jelentette be hétfőn Olekszij Reznikov védelmi miniszter. A katonai segély része az amerikai NASAMS és az olasz ASPIDE légvédelemi rendszer. „Ezek a fegyverek jelentősen megerősítik az ukrán hadsereget, és biztonságosabbá teszik egünket" – mondta Reznikov. „Köszönjük partnereinknek: Norvégiának, Spanyolországnak és az Egyesült Államoknak" – tette hozzá.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 4294 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3308 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 165 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 7-én 137 ember, köztük 44 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Újabb áramszünetekre készülnek

Az ukránok újabb áramszünetekre készülnek, miután az ország hálózatüzemeltetője azt mondta a fogyasztóknak, hogy Kijevben és más régiókban áramkimaradásokra számítsanak, mivel csökkenteni kívánják az orosz rakéta- és dróntámadások által megrongált energetikai infrastruktúra terhelését. A folyamatos áramkimaradások egyre rutinszerűbbé válnak, miután október 10-e óta az energetikai létesítmények elleni orosz támadások az energetikai infrastruktúra 40%-át megrongálták.

Sötétben gyalogolnak emberek áramszünet idején, Kijev belvárosában 2022. november 6-án
Fotós: Roman Pilipej / Forrás: MTI/EPA

Nyitva vannak a kommunikációs csatornák

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója megerősítette, hogy a Washington és Moszkva közötti kommunikációs csatornák az ukrajnai háború ellenére is nyitva maradnak. New York-i beszédében Sullivan kijelentette, hogy az Egyesült Államok érdeke a kapcsolat fenntartása a Kreml-lel. De kitartott amellett, hogy a tisztviselők "tisztán látják, kivel van dolgunk".

A Fehér Ház nem cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Jake Sullivan bizalmas megbeszéléseket folytatott orosz kollégájával, Nyikolaj Patrusevvel, a Biztonsági Tanács titkárával és Jurij Ushakov a Kreml külpolitikai főtanácsadójával az ukrajnai nukleáris eszkaláció megelőzése érdekében.

Államosított vállalkozások

Az ukrán elnök megnevezett öt olyan vállatot, amelyet ideiglenesen államosítanak háborús feladatok ellátására. A Motor Sich, a KrAZ, az Ukrnafts, az Ukrtatnafta és a Zaporizhtransformator feladata ezentúl védelmi felszerelések gyártása és javítása, az infrastruktúra helyreállítása lesz. Volodimir Zelenszkij szerint ez az összetett feladat csak a katonai-állami irányításon keresztül valósítható meg.

Az elnök nem zárta ki, hogy a jövőben lesznek még hasonló intézkedések.

Százak halnak meg a donyecki régióban

A donyecki régió továbbra is az orosz támadások epicentruma – naponta több százan halnak meg. Az ukrán állások előtt a talaj szó szerint tele van a megszállók holttestével... - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök állítása szerint a távol-keletről a frontra vezényelt orosz katonák hatalmas veszteségeik miatt panaszkodtak régiójuk, Primorszkij kraj kormányzójának, aki mintegy 9 ezer kilométeres távolságból azt állította, hogy az orosz veszteségek "messze nem akkorák".

Új segélyek

A megszaporodott orosz rakéta- és dróntámadások azt eredményezték, hogy a világ reagált - új segélyekkel válaszolt Ukrajnának. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbb ország csatlakozzon ehhez a támogatáshoz - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint általánosságban elmondható, hogy a front mentén az ukrán erők aktív védelmi állapotban vannak - keleten és délen egyes részeken fokozatosan visszaszorítják az ellenséget.

 

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában