Ukrán válság

2022.11.10. 06:49

Bármelyik pillanatban megkezdődhet a háború legpusztítóbb csatája

260. napja tart a háború a szomszédban.

Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2022. november 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sztaniszlav Kozliuk

Haditechnikát vontak ki az orosz erők Herszonból

"A helyzet feszült, bonyolult. Nincs internet. A megszálló hatóságok mindent megtettek annak érdekében, hogy ne legyen internet a városban. Tegnap este óta senkivel nem tudtam kommunikálni, így csak olyan információval rendelkezem, amely tegnap elérhető volt" - mondta Halina Luhova, Herszon város ukrán katonai adminisztrációjának vezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Közölte, hogy 

herszoni lakosok elmondása szerint szerda este orosz haditechnikai eszközök mozgását figyelték meg. Ezenfelül Kamaz teherautókat láttak oszlopban haladni és néhány, a helyiektől eltulajdonított személygépkocsit. A járművek elhagyták Sznyihurivkát az Antonyivszkij-híd irányába. "Nagy volt a torlódás, oszlopokban haladtak" 

- jegyezte meg Luhova.

UAF military mobility continue toward Kherson front
Otthagyott orosz harckocsi Herszonban
Fotós: Metin Aktas / Forrás: Anadolu Agency/AFP

Elmondta, hogy Herszonban nincs üzemanyag. Priozerne és Kamisani falvakban eltörtek a gázvezetékek, az emberek fűtés nélkül maradtak. Ugyanez a helyzet Bilozerka településen is, Herszonban pedig helyenként nincs áramellátás.

Luhova szavai szerint a herszoni lakosok körében félelem és bizonytalanság uralkodik, mert az orosz megszállók razziákat tartottak, és nyomást gyakoroltak rájuk, ezért csak röviden számolnak be az aktuális helyzetről. Óvakodva fogadják az oroszok Herszonból való kivonulásáról szóló kijelentéseket, mert bár nincsenek ellenőrzőpontok, "érződik a betolakodók jelenléte a városban" - mondta a helyi tisztségviselő.

Az EU nem fogadja el az Ukrajnában és Georgiában kiállított orosz útleveleket

Az EU Tanács (ET) elnöksége és az Európai Parlament (EP) ideiglenesen megállapodott arról, hogy az EU nem fogadja el az Ukrajnában vagy Georgiában (Grúziában) kiállított orosz úti okmányokat - közölte csütörtökön a két uniós testület.

A határozatról szóló hivatalos sajtóközlemény szerint a megállapodás válasz Moszkva Ukrajnával szembeni indokolatlan katonai agressziójára, valamint Oroszország azon gyakorlatára, hogy a megszállt régiók lakosai számára orosz útleveleket állít ki.

A megállapodás értelmében Ukrajna orosz megszállás alatt álló régióiban és a grúz szakadár területeken - Abháziában és Dél-Oszétiában - kiállított orosz útleveleket nem fogadják el érvényes úti okmányként az európai vízum megszerzéséhez vagy a schengeni térség határainak átlépéséhez.

A határozat célja, hogy biztosítsa a külső határok és a közös vízumpolitika megfelelő működését, valamint az uniós tagállamok biztonságának védelmét.

Az elfogadott szöveget az ET-nek és az EP képviselőinek még jóvá kell hagyniuk, mielőtt a hivatalos elfogadási eljárást elkezdenék.

A NATO figyeli, tényleg visszavonulnak-e az oroszok 

Jens Stoltenberg a herszoni orosz csapatkivonással kapcsolatos hírre reagált Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

A NATO-főtitkár a sajtónak nyilatkozva azt mondta: "a NATO figyelemmel fogja kísérni, hogy az orosz csapatok valóban visszavonulnak-e a Dnyeper (Dnyipro) folyó nyugati partvidékéről".

Italian Premier Meloni meets NATO secretary general Stoltenberg
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (j) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Rómában
Fotós: Riccardo De Luca / Forrás: Anadolu Agency/AFP

Hozzátette: 

"világosan látszik, hogy nagy nyomás alá került az orosz hadsereg, és ha valóban kivonulnak Herszonból, az újabb győzelem lesz Ukrajna számára".

Jens Stoltenberg hangsúlyozta: "a NATO addig folytatja Ukrajna támogatását, amíg szükség lesz rá, mert a NATO-tagállamok, köztük Olaszország példátlanul nagy támogatása érezteti hatását a harctereken, és alapvető fontosságú Ukrajna számára".

Az októberben hivatalba lépett Giorgia Meloni a megbeszélés után azt mondta, "kormánya továbbra is kiáll Ukrajna területi integritása, szuverenitása és szabadsága mellett".

Zelenszkij az új brit miniszterelnökkel tárgyalt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefon folytatott megbeszélést Rishi Sunak brit miniszterelnökkel. Kijelentette, hogy sikerült megállapodniuk egy tagkörű támogatásról, amely a tél alatt is segíteni fogja Ukrajnát. Szintén szóbekerült a Fekete-tengeren történő gabonaszállítás kérdése, amely kapcsán szintén sikerült előrelépést elérni.

Ukrán főparancsnok: terv szerint halad a déli ukrán ellentámadás

Az ukrán csapatok a terv szerint folytatják offenzívájukat a déli országrészben, Herszon térségében – jelentette ki Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka csütörtökön, kiemelve, hogy szerdán 12 települést szabadítottak fel a régióban, október elseje óta pedig 41-et.

„Csak az elmúlt 24 órában Petropavlivka-Novorajszk irányában a védelmi erők egységei hét kilométert nyomultak előre, hat település felett vették át az ellenőrzést, és 107 négyzetkilométernyi területet adtak vissza Ukrajnának. Pervomajszke-Herszon irányában hét kilométert haladtunk előre, hat település felett vettük át az ellenőrzést, felszabadult 157 négyzetkilométer terület” – fejtette ki a főparancsnok.

Zaluzsnij elmondta, hogy október 1-je óta Herszon irányában az ukrán csapatok az ellenség védelmének mélyére, csaknem 36,5 kilométert nyomultak be, a visszafoglalt terület teljes területe pedig eléri az 1381 négyzetkilométert. Az ukrán erők ez idő alatt 41 települést vettek vissza.

A főparancsnok szavai szerint az ukrán erők a megyeszékhely, Herszon irányában megsemmisítették az orosz csapatok logisztikai útvonalait, vezetési és irányítási rendszerét. „Az ellenségnek nem volt más választása, mint a menekülés” – jegyezte meg. Kijelentette ugyanakkor, hogy nem tudja sem megerősíteni, sem cáfolni az orosz megszálló csapatok Herszonból való kivonásáról szóló információkat.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője nyilvánosságra hozta, hogy az ukrán hadsereg visszavette az ellenőrzést a herszoni régióval szomszédos Mikolajiv megyében lévő Snyihurivka település fölött. Jermak videofelvételt is közzétett a Twitteren, amelyen az látható, hogy a helyi lakosok tapssal fogadják az ukrán katonákat.

Mihajlo Podoljak, Jermak tanácsadója a Twitteren azt írta, szerinte Oroszország azt tervezi, hogy Herszont rommá lövi a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partjáról. Kijelentette, hogy Oroszország „szellemvárossá” akarja változtatni Herszont. „Az orosz hadsereg mindent aláaknáz, amit csak lehet: lakásokat, csatornákat. Így néz ki az orosz világ: jöttek, raboltak, ünnepeltek, megölték a tanúkat, romokat hagytak maguk után, aztán elmentek” – fogalmazott a tanácsadó.

Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy szerdán az ukrán csapatok bizonyos területeken két kilométeres távolságban nyomultak előre a keleti országrészben lévő Luhanszk megyében. „A védelmi erők fokozatosan szabadítják fel az ukrán területeket a betolakodóktól. A luhanszki régióban csak az elmúlt nap folyamán csapataink bizonyos irányban két kilométert is előrehaladtak” – fogalmazott a katonai vezető.

Volodimir Zelenszkij szerda éjjeli videoüzenetében óva intette a moszkvai vezetést attól, hogy megkísérelje felrobbantani a Herszon megyei kahovkai vízerőművet, amely nagy területet árasztana el és vízellátás nélkül maradna a zaporizzsjai atomerőmű. Kijelentette, hogy ez a tett hadüzenetet jelentene az egész világgal szemben.

Az amerikaiak szerint Oroszországnál a légi fölény

A Militar Watch Magazine cikke szerint az orosz MiG-31BM típusú vadászképek rendkívül dominánsnak bizonyultak az ukrán háború során, és nekik köszönheti Oroszország, hogy légi fölényt tudtak kialakítani.

Aláaknázhatták a Herszonba vezető utat

Az ukránok szerint a Herszon városba vezető utat az oroszok aláaknázhatták.

Mihhailo Podoljak szerint az orosz hadsereg megpróbál egy katlant kialakítani és csapdába csalni az ukrán csapatokat.

Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2022. november 9-én
Fotós: Sztaniszlav Kozliuk / Forrás: MTI/EPA

A Dnyeper mögé vonulnak vissza az orosz erők

Megkezdték a visszavonulást a Dnyeper mögé az orosz csapatok az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtöki hadijelentést ismertetve.

„Mikolajiv-Krivij Rih irányában az orosz hadseregcsoport alegységei manővert hajtanak végre a Dnyeper bal partján lévő előkészített állásokba, szigorú összhangban a jóváhagyott tervvel” – mondta Konasenkov.

Az orosz erőknek a Dnyeper mögé való visszavonására szerdán adott parancsot Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, miután az Ukrajnában harcoló hadseregcsoport parancsnoka, Szergej Szurovikin azt javasolta, hogy a folyó bal partján lévő gátvonal mentén szervezzék meg a védelmet.

Konasenkov szerint Kupjanszk felől két, külföldi „zsoldosokkal” megerősített ukrán század sikertelen kísérleteket tett a Luhanszki Népköztársaságban lévő Kuzemovka irányába tartó orosz csapatok megtámadására, ami több mint 90 ember, egy harckocsi és négy páncélozott harcjármű elvesztésével járt az ukrán félnek. Liman térségében az ukrán erők 70 halottat és sebesültet, egy gyalogsági harcjárművet és három kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig mintegy 55 katonát, egy harckocsit és két páncélozott harcjárművet veszítettek.

Az orosz harcászati repülőgépek, rakéta- és tüzérségi alakulatok  az ukrán fegyveres erők és a külföldi „zsoldosok” két vezetési pontjára, 46 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 153 élőerő- és hadfelszerelés-csomópontra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között három AN/TPQ-50 típusú lövegelhárító radarállomást, egy üzemanyag- és egy lőszerraktárt.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet és egy ukrán Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig kilenc drónt, 21 HIMARS- és Vilha-lövedéket, és három HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 173 helikoptert, 2479 drónt, 388 légvédelmi rakétarendszert, 6491 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 885 sorozatvetőt, 3564 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7158 különleges katonai járművet veszítettek.

Újabb német fegyverszállítmány

A németek ismét fegyvereket küldtek Ukrajnának. Ezúttal drónokat, harcászati felszerelést és páncélozott járműveket is. Az Ukrinform szerint a németek a háború eleje óta 1,5 milliárd euró értékben küldtek felszerelést.

Erről tárgyalnak az oroszok a G20-on

Az orosz külügyminisztérium szerint Oroszország megbeszélést folytat majd Törökországgal a gázkereskedelemről, a gabonaszállítmányról, valamint a műtrágyával való kereskedésről.

Oroszországot bombázta Ukrajna

Belgorod térség vezetője Viacseszlav Gladkov bejelentette, hogy az ukrán hadsereg több települést is bombázott. A támadás során senki nem sérült meg, de több áramkimaradásokra kell számítani a térségben. Gladkov szerint az áramszünet legalább hat települést érint.

Vöröskeresztesek egészségügyi cikkeket szállítanak át egy víztározón, egy orosz támadásokban lerombolt híd mellett, a kelet-ukrajnai Harkiv közelében fekvő, az orosz hadseregtől a közelmúltban visszafoglalt Sztarij Szaltivban 2022. november 9-én
Fotós: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Az oroszok megkezdték az átcsoportosítást

Herszonnál az orosz csapatok megkezdték a katonák tervszerű átcsoportosítását a folyó keleti oldalára. Minderre azért van szükség, mert magát a várost rendkívül nehéz megvédeni, hiszen a folyón átkelve kell szállítani a lőszert és egyéb felszereléseket, a hidakat viszont az ukránok folyamatosan bombázzák. Ennek értelmében nem visszavonulásról van szó, hanem tervezett kiürítésről, amely lehetőséget biztosít a védelmi vonalak kiépítésére.

Ukrajna a béketárgyalásokról beszélt

Az ukránok szerint nincs rajtuk amerikai nyomás a béketárgyalásokkal kapcsolatban. Minden olyan országot partnernek fognak tekinteni, akik osztják az ukrán álláspontot a tárgyalások előfeltételeiről. Hozzátették, hogy az ukránok a republikánusokra és a demokratákra is partnerként tekintenek az ügyben. Arra a kérdésre, hogy Washington és Moszkva tárgyal-e jelenleg, nem kívánt válaszolni Mihail Podolják, az ukrán elnök tanácsadója.

Újabb terrortámadást hárítottak el

Az Izvesztija szerint két ukrán férfi tervezett terrortámadást nagy mennyiségű robbanószerrel egy ifjúsági fórumon Berdjanszkban. A hatóságok arról számoltak be, hogy a gyanúsítottak ellenálltak, de sikerült őket elfogni.

Terrortámadást hiúsított meg Jekatyerinburgban az FSZB

Közintézmény elleni terrortámadást akadályozott meg Jekatyerinburgban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), amely erről csütörtökön tájékoztatta az orosz sajtót.

Az FSZB közlése szerint a terrorcselekmény elkövetésére készülő 47 éves orosz állampolgárt a katonai elhárítással együttműködve vették őrizetbe. A fogvatartott konkrétan meg nem nevezett terror- és szélsőséges szervezetek, mozgalmak támogatójaként pánikot akart kelteni és destabilizálni akarta a regionális és önkormányzati hatóságok munkáját.

A gyanúsított ellen terrorcselekmény előkészítése címén indult büntetőeljárás. A házkutatáson öt, házilag készített gyújtószerkezetet találtak.

A férfit letartóztatták, a bűntársait keresik.

Robbanások Belgorodban

Az Ukrajna Szejcsász szerint több ukrán megyében is légi riadó van, Belgorodban pedig robbanások is történtek.

Katonai oktatás lesz az orosz iskolákban

Az orosz gimnáziumokban és középiskolában a katonai oktatás alapjai nevű tantárgy a 11.-es és 12.-es diákoknak is felvehető lesz, de nem lesz kötelező. Az érdeklődők két év alatt összesen 140 órában tanulhatják majd meg a harcászati alapokat. A diákok többek között az elsősegély-nyújtás alapjait is meg fogják tanulni, de erőléti gyakorlatok is lesznek.

Putyin több rendeletet is aláírt

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég új rendeleteket írt alá a Ukrajnában zajló különleges katonai művelet folytatásának elősegítéséhez – számolt be róla Vlagyimir Szolovjev újságíró hivatalos Telegram-csatornáján.

Az orosz elnök egy friss listát fogadott el, amely több intézkedést tartalmaz. Felszólította a Miniszterei Kabinetirodát, hogy egy napon belül nyújtsanak be egy költségvetési javaslatot, amely biztosítja a különleges katonai művelet további folytatásához szükséges anyagi forrásokat.

Emellett november 14-ig ki kell dolgozni egy tervet arról, hogy miként fogják megkapni az Ukrajnában harcoló katonák a szükséges felszereléseket.

A Pénzügyminisztériumot felszólította, hogy dolgozzanak ki egy programot, amely nagyobb anyagi támogatást ad az olyan orosz régióknak, ahol növelték a készültségi szintet. Ezek a régiók elsősorban az orosz határ közelében vannak, de ilyen a moszkvai térség is.

Segélyként kapott kenyérrel egy helybeli férfi a kelet-ukrajnai Donyecki területen az oroszoktól a közelmúltban visszafoglalt városban, Jampilban 2022. november 9-én
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Megdöbbentő orosz bejelentés

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Moszkva időről időre felvette a kapcsolatot amerikai tisztviselőkkel, és megerősítette, hogy hamarosan amerikai–orosz konzultációkat folytatnak a New Start nukleáris fegyverek csökkentéséről szóló szerződésről, amely a világ két legnagyobb nukleáris hatalma között megkötött utolsó fegyverzet-ellenőrzési megállapodás.

Pénteken tárgyalnak a gabonaszerződésről

Magas rangú ENSZ-tisztviselők azt tervezik, hogy pénteken Genfben találkoznak egy magas szintű orosz delegáció tagjaival, hogy megvitassák az ukrajnai gabonaszerződés meghosszabbítását – közölte az ENSZ szóvivője.

„Folytatják a folyamatos konzultációkat António Guterres főtitkár azon erőfeszítéseinek támogatására, amelyek a július 22-én Isztambulban aláírt két megállapodás maradéktalan végrehajtására irányulnak” – mondta a szóvivő.

A brit miniszter tudni véli, ki nyeri a háborút

Ben Wallace azt mondta a Kentben kiképzésen részt vevő ukrán katonáknak, hogy Oroszország „lassan elveszíti” az országuk elleni háborút. A brit védelmi miniszter szerint Oroszország évek óta „aktív ellenfele” az Egyesült Királyságnak. Emlékeztetett a salisburyi mérgezésekre, ahol az oroszok idegmérget vetettek be, valamint arra, hogy Oroszország áll a Nagy-Britanniát érő kibertámadások mögött.

Hozzátette: „Természetesen Oroszországnak nem tetszik, hogy az Egyesült Királyság kiáll ellene – mi kiállunk a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok értékei mellett. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát, hogy megvédje szuverén területét az illegális invázió ellen.”

Új lövészárkok a Krím északi részén

Benjamin Pittet újságíró olyan képeket tett közzé a Twitteren, amelyek azt mutatják, hogy Oroszország új lövészárkokat ás a Krím északi részén.

Ez azért fontos, mert Oroszország elrendelte csapatainak, hogy vonuljanak ki Herszon városából és a környező területekről Ukrajna déli részén. A város nincs messze a Krím északi csücskétől.

Meghalt egy herszoni orosz vezető

Autóbalesetben meghalt az oroszok által telepített adminisztráció helyettes vezetője a Herszon régióban – jelentették az állami hírügynökségek helyi, orosz támogatású tisztviselőkre hivatkozva.

Kirill Sztremouszov, aki korábban oltásellenes blogger és politikai szélsőséges volt, Ukrajna orosz megszállásának egyik legkiemelkedőbb nyilvános arca lett. Vlagyimir Putyin posztumusz Bátorság Rendjével tüntette ki – közölte a Kreml.

Átcsoportosítás vagy megtévesztés?

Lord Dannatt, a brit hadsereg egykori vezetője a Sky Newsnak azt mondta, hogy az oroszok kivonulása Herszon városából egy jelentős stratégiai visszalépés.

Része lehet az átcsoportosítási terveknek, de lehet, hogy csak az ukránok előretörésének ösztönzésére szolgáló trükk. Emlékeztetett, hogy az oroszok mesterei a megtévesztésnek és az álcázásnak.

Washington: százezer fölött az orosz veszteségek száma

Átlépte a százezret azoknak az orosz katonáknak a száma, akik az Ukrajna ellen indított háborúban meghaltak vagy megsebesültek, és valószínűleg ukrán oldalon is hasonló mértékűek a veszteségek – tudatta helyi idő szerint szerdán Mark Milley amerikai vezérkari főnök.

„Jóval több mint 100 ezer orosz halott vagy sebesült katonáról van szó, és valószínűleg ukrán oldalon is hasonló a helyzet. Rengeteg emberi szenvedés ez” – hangsúlyozta az amerikai vezérkari főnök.

Az adatokat nem lehet független forrásból megerősíteni, de amerikai vezető hivatalosan még soha nem becsülte ennyire magasra a háború katonai áldozatainak számát.

Az amerikai tábornok a New York-i Gazdasági Klub rendezvényén az első világháború példáján keresztül utalt arra, hogy amikor 100 évvel ezelőtt a felek nem voltak hajlandóak tárgyalni egymással, akkor milliók haltak meg.

„Ha lehetőség adódik a tárgyalásra, ha elérhető a béke, akkor azt a lehetőséget meg kell ragadni” – fogalmazott Milley.

Oroszország szerdán jelentette be, hogy kivonul a háború elején elfoglalt Herszonból Dél-Ukrajnában, de ez Milley szerint nem egy-két nap alatt történik meg.

„Napokba vagy hetekbe telhet, mire mindenkit átcsoportosítanak a folyón” – fogalmazott a tábornok, aki szerint 20-30 ezer orosz katona lehet még a folyó északi partján. Herszon az azonos nevű ukrán megye székhelye, és az orosz védelem szempontjából a megyét kettéosztó Dnyeper folyó „rossz”, északi oldalán fekszik, ahol az ukrán erők könnyedén beszoríthatták volna az orosz katonákat.

Milley szerint a háború miatt földönfutóvá vált ukrajnaiak száma 15 és 30 millió között lehet, a civil halálos áldozatok számát pedig 40 ezerre becsülte.

Az amerikai értékelés szerint a rengeteg áldozat ellenére Oroszország nem volt képes elérni katonai céljait Ukrajnában.

Putyin külügyminisztere vesz részt a G20-as csúcson

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vesz részt a legfejlettebb és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20-csoport jövő heti csúcstalálkozóján, Balin – közölte az orosz nagykövetség csütörtökön.

Julija Tomszkaja, az indonéziai orosz nagykövetség protokollfőnöke az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: „Megerősíthetem, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter fogja vezetni az orosz delegációt a G20-ak találkozóján. Putyin elnök programja még kidolgozás alatt áll, lehet, hogy virtuálisan részt vesz” – tette hozzá.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 9-én az ukrán-magyar határszakaszon 4972 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3998 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 185 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 9-én nem érkeztek Budapestre vonattal – közölte a rendőrség.

Romba dőlt híd a Sziverszkij-Donyec folyón, a kelet-ukrajnai Donyecki területen az oroszoktól a közelmúltban visszafoglalt falu, Zakitne közelében 2022. november 9-én
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

NATO-főtitkár: Oroszország még sok kárt okozhat

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint Oroszország herszoni visszavonulása „egy általános minta része”, amely azt mutatja, hogy Moszkva „teljesen elvesztette lendületét”. „De nem szabad alábecsülnünk Oroszországot, még mindig vannak képességeik” – mondta a Sky Newsnak. „Láttuk a drónokat, láttuk a rakétatámadásokat. Ez azt mutatja, hogy Oroszország még mindig sok kárt okozhat.”

Ukrajna óvatos

Ukrajna óvatosan reagált az oroszok herszoni kivonulására, mondván, néhány orosz erő még mindig a városban tartózkodik. „Amíg az ukrán zászló nem lobog Herszon felett, nincs értelme orosz kivonulásról beszélni” – mondta Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezető tanácsadója.

Még formálódik az ukrán álláspont

Ezekben a napokban fejezzük be az előkészületeket Ukrajna esetleges részvételére a jövő heti G20-csúcstalálkozón. Az ukrán álláspont formálódott. Mint korábban, úgy most is a globális biztonságot tartjuk szem előtt – mondta Volodimir Zelenszkij.

A legutóbbi információk szerint az ukrán elnök videókapcsolaton keresztül vesz részt a csúcson. Egy másik fejlemény, hogy a találkozó szervezői szerint Putyin elnök sem vesz részt az eseményen. Külügyminisztere, Szergej Lavrov képviseli majd Oroszországot. Egyelőre nyitott kérdés, hogy az orosz elnök esetleg videókapcsolaton keresztül bejelentkezik-e a tárgyalásokba.

Tervezett áramszünetek

Jelenleg Ukrajna 15 régiójában, köztük Kijevben vannak tervezett áramszünetek az ország energiarendszerének stabilizálása érdekében. Éjszakai videójában az ukrán elnök arra kérte a lakosságot, hogy értesítsék a helyi hatóságokat, illetve a helyi áramszolgáltatót, ha valahol nem az ütemterv szerinti áramszünettel találkoznak.

Zelenszkij Moszkvának üzent

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében Moszkába is üzent, és figyelmeztette a döntéshozókat, hogy a kahovkai vízierőmű esetleges felrobbantása és ezzel ukrán területek elárasztása, illetve az, ha víztelenítik a zaporizzsjai atomerőművet, azt jelentené, hogy Oroszország hadat üzen az egész világnak.

Az ellenség nem tesz gesztusokat

Az ukrán elnök éjszakai videóüenetében azt mondta: az ukrán csapatok megfontoltan haladnak előre, lépésről lépsre erősítve pozícióikat. Noha Volodimir Zelenszkij konkrétan nem mondta ki, hogy az oroszok herszoni kivonulására utal, úgy fogalmazott: „Senki sem szökik meg, ha érzi az erejét. Az ellenség nem hoz nekünk ajándékot, nem tesz gesztusokat. Harcolunk az előre jutásért. Ezért nagyon óvatosan, érzelmek nélkül, felesleges kockázat nélkül mozgunk. Egész földünk felszabadítása érdekében, és azért, hogy a veszteségek minél kisebbek legyenek. Így biztosítjuk Herszon, Kahovka, Donyeck és más városaink felszabadítását.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában