Ukrán válság

2022.11.12. 07:34

Herszon ismét ukrán kézen van – (videó)

262. napja tart a háború a szomszédban.

Ukrán katonanő Herszon felirattal a háttérben a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 11-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Dagaz

Az amerikaiak a béketárgyalásról beszéltek

Blinken amerikai külügyminiszter megerősítette, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalásokról Kijev dönt, számolt be róla a lenta.ru hírportál.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter megerősítette Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszternek, hogy Kijevnek lehetősége van arra, hogy maga döntsön az Oroszországgal folytatott tárgyalások időpontjáról és tartalmáról.

"A külügyminiszter megismételte, hogy a tárgyalások időzítése és tartalma Ukrajna döntése marad" - áll a hivatal közleményében, amelyet a minisztérium Blinken és Kuleba a kambodzsai fővárosban tartott találkozóját követően adott ki.

Az amerikai delegáció azért érkezett Kambodzsába, hogy részt vegyen a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján.

Putyin külügyminisztere meglepő helyen tárgyalt

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kétoldalú megbeszélést folytatott laoszi kollégájával, Saleumxay Kommasith-tal Phnom Penhben, Kambodzsa fővárosában.

Az orosz külügyminisztérium honlapja szerint a találkozó során Lavrov és Commasit megvitatták az Oroszország és Laosz közötti kétoldalú együttműködés kérdéseit.

A nemzetközi kérdésekről folytatott eszmecsere megerősítette a két ország közeledését a regionális és globális napirenden szereplő kulcsfontosságú kérdésekben - közölte a minisztérium sajtószolgálata.

Ukrán támadást vertek vissza az oroszok

Kraszno-Limanszk irányában az orosz csapatok aktív akciói megakadályozták az Ukrán Fegyveres Erők négy századnyi taktikai csoportjának támadásait a Luhanszki Népköztársaság Szvatovo, Ploscsanka, Makijivka és Cservonopopivka települései irányában – jelentette be Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője szombaton.

Hozzátették, hogy az orosz hadsereg csapásai több mint 190 ukrán katonát, valamint egy harckocsit, hat páncélozott harcjárművet és öt járművet semmisítettek meg

Műholdfelvételeket tettek közzé a Herszonban lerombolt hidakról

A Maxar által készített felvételek bemutatják a megdöbbentő pusztulást.

Légiriadót rendeltek el Ukrajnában

Szinte az ország egész területére légiriadót rendeltek el szombat délután Ukrajnában, miután megfigyelők arról számoltak be, hogy Fehéroroszország felől felszálló katonai repülőgépeket észleltek.

Erdogan: Ankara "a nyugati provokációk" ellenére elkötelezett a béketárgyalások mellett

Törökország "a Nyugat provokációi ellenére" elkötelezett az ukrán-orosz béketárgyalások mellett - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton.

"A Nyugat, és benne kifejezetten az Egyesült Államok szemmel láthatóan véget nem érő támadást indított Oroszország ellen" - idézte a TRT állami tévécsatorna a török elnököt.

"Oroszország természetesen nagy ellenállást mutat ezzel szemben" - magyarázta a vele utazó újságíróknak az Üzbegisztánból hazafelé tartó Erdogan, aki az elmúlt napokban a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján vett részt Szamarkandban.

A nyugati országok katonai és egyéb segélyekkel támogatják Ukrajnát, és szigorú szankciókat léptettek életbe Moszkvával szemben az ukrajnai invázió februári kezdete óta.

"Azon dolgozunk, hogy a gabonafolyosó mintájára létrehozzunk egy békefolyosót" - mondta az elnök. "Úgy gondoljunk, hogy ehhez a párbeszéden át vezet az út" - tette hozzá.

Idén tavasszal Törökország volt a házigazdája a rövid életű béketárgyalásoknak Kijev és Moszkva között, és Ankara segítségével jött létre egy határozott idejű gabonaszállítási megállapodás is júliusban, amely azonban november 18-án lejár. A NATO-tag Törökország Ukrajnával és Oroszországgal is jó viszonyt ápol, és próbál közvetíteni a szembenálló felek között.

Ukrajna kedden tagadta, hogy nyugati szövetségesei nyomást gyakorolnának rá a béketárgyalások újrakezdése érdekében. Kijev megerősítette: csak akkor kerülhet sor megbeszélésekre, ha Oroszország feladja a február óta megszerzett területeket.

Moszkva pénteken hangsúlyozta: eltökélt abban, hogy elérje a "különleges katonai művelet" céljait. Hozzátette: ezeket tárgyalások segítségével is el lehetne érni, de Kijev álláspontja miatt nem járható ez az út.

A gabonamegállapodás meghosszabbításához kért támogatást az ASEAN-tól az ukrán külügyminiszter

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra kérte a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségét (ASEAN), hogy szólítsa fel Oroszországot az egy hét múlva lejáró gabonamegállapodás meghosszabbítására.

"Felkérem az ASEAN minden tagját, hogy tegyenek meg minden lehetséges intézkedést annak megakadályozására, hogy Oroszország az 'Éhezők viadalát' játszhassa a világgal" - fogalmazott Kuleba szombaton a kambodzsai fővárosban, Phnompenben újságíróknak tett nyilatkozatában.

Kuleba hangsúlyozta: nem elég rávenni az oroszokat a megállapodás meghosszabbítására, hanem arról is gondoskodni kell, hogy ne késleltethessék indokolatlanul a szállítóhajók forgalmát. "Nem elég Oroszországot a fedélzeten tartani. Fontos azt is biztosítani, hogy az orosz ellenőrök, akik részt vesznek ebben a programban, jóhiszeműen járjanak el, és indokolatlan késedelmek nélkül ellenőrizzék a hajókat" - mondta, hozzátéve, hogy afrikai és ázsiai országok szenvednek emiatt a gyakorlat miatt.

Ukrán gabonát szállító teherhajók ellenőrzésükre várva horgonyoznak a Márvány-tengeren, Isztambul partjai előtt 2022. október 22-én 
Fotós: Erdem Sahin / Forrás: MTI/EPA

 

Az ukrán gabona exportjáról szóló, határozott idejű megállapodás júliusban jött létre az ENSZ és Törökország közvetítésével, és november 19-én jár le.

 

Moszkva októberben több napra egyoldalúan felfüggesztette a megállapodást, legutóbb pedig elutasította az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportjára vonatkozó megállapodás automatikus meghosszabbítását.

Nem vártak sokáig az oroszok: itt a válasz Herszonra

Henicseket nyilvánították a herszoni régió „ideiglenes közigazgatási fővárosává" - írja a Mandiner.

A Guardian tudósításából kiderült, hogy Henicseket, az Azovi-tenger egyik kikötővárosát február 27-én foglalták el az orosz erők. Hozzátették, hogy a város nagyon közel van a krími régió határához, ugyanakkor kellően távol Herszon városától és a Dnyeper folyótól.

Így ünnepelték az ukránok Herszon visszavételét

Az interneten terjedő felvételek arról tanúskodnak, a városba érkező ukrán katonákat a lakosok ujjongva, nemzeti zászlókat lobogtatva fogadták pénteken – írja a Magyar Nemzet.

Éjszaka pedig többen összegyűltek egy nagy tábortűz körül, ahol hazafias dalokat énekeltek.

Nemcsak Herszonban, hanem az ukrán főváros, Kijev belvárosában is hangosan ünnepeltek az összegyűlt lakosok. 

„Herszon” feliratú képet tart kezében egy nő a kijevi Majdan téren a Herszon visszavételét ünnepelni összegyűlt tömegben 2022. november 11-én
Fotós: Genya Savilov / Forrás: AFP

Zelenszkij: Herszonban vannak az ukrán különleges erők

Az ukrán hadsereg különleges műveleti erői Herszonban, a többi ukrán védő pedig a város szélén tartózkodik - hozta nyilvánosságra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti videóüzenetében

"Történelmi nap a mai: visszatérünk hazánk déli részére. Védőink jelenleg a város (Herszon) szélén tartózkodnak. Már nincs sok hátra, kezdünk bemenni. A különleges egységek viszont már a városban vannak" - fogalmazott az államfő. Zelenszkij méltatta a herszoniakat, amiért türelmesen vártak, és sohasem mondtak le Ukrajnához tartozásukról.

 

 

A remény Ukrajna számára mindig jogos, Ukrajna mindig visszaveszi azt, ami az övé

 

- hangoztatta az elnök.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 11-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6449 lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4585 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 239 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

 

Az ukrajnai háború elől 2022. november 11-én 116 ember, köztük 28 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában