Advent

2022.11.27. 16:32

Gyertyagyújtással hívott összefogásra az Ökumenikus Segélyszervezet

Az első gyertyát Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója lobbantotta lángra.

Forrás: MÖS

Fotó: Fekete Dániel

A hagyományokhoz hűen advent első vasárnapján gyertyagyújtással hívott összefogásra az Ökumenikus Segélyszervezet, amely idén a nehéz gazdasági helyzet és az áremelkedések miatt már korábban elindította adventi adománygyűjtését. 

A segélyszervezet gyűjtése a korábbi években az első adventi gyertya meggyújtásával vette kezdetét, idén azonban már november elején elindították azt. 

Az első gyertyát Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója lobbantotta lángra 13 óra 53 perckor a segélyszervezet budafoki központjának udvarán, utalva a segélyszervezet 1353-as adományvonalának számára. 

Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége a sajtótájékoztatón arról beszélt: a segélyszervezet a elmúlt években nagyon sok embernek tudott segíteni, hazai és nemzetközi színtéren is jelentős szervezetté vált, ugyanakkor a segítségre, szolidaritásra, a kinyújtott kézre most nagyobb szükség van, mint valaha. 

Hozzátette:

 lassan egy éve zajlik háború Ukrajnában és a segélyszervezetnek egyszerre kell helytállnia a határ mindkét oldalán.

 Február vége óta a segélyszervezet 170 ezer, a háború miatt elmenekült, bajba jutott embernek segített, a Baross utcai menekülteket támogató központ pedig 450 családdal áll kapcsolatban. 

Ugyanakkor az intézmények itthon is nélkülöző, krízishelyzetben lévő családok ezreit segítik az év minden napján, ételt, otthont, esélyt adva a rászorulóknak - tette hozzá. 

Lévai Anikó szólt arról is,

 a segélyszervezet az elmúlt években lehetőségeihez mérten mindent megtett, hogy az intézményei egyre jobban és fenntarthatóbban működjenek, a beruházások, fejlesztések során kiemelt szempont volt az energiahatékonyság és az energiatakarékos rendszerek telepítése. 

Októbertől pedig a lehető legtakarékosabban igyekeznek fenntartani még a segítségnyújtást is - jegyezte meg. 

Hozzátette: szükségük van minden támogatásra, emberek energiájára, szaktudására, ötleteire, és persze az adományaira. "Vagy néha egyszerűen csak arra, érezzük, nem vagyunk egyedül" - fogalmazott, megjegyezve: a rezsiárak és az élelmiszerárak növekedése a segélyszervezet minden tevékenységét sokkal költségesebbé teszi, munkájuk folytatásához pedig szükség van a szolidaritásra. 

Jelezte:

 tudják, támogatóik is nehéz helyzetben vannak, de mégis összefogásra hívnak.

 "Hisszük, hogy az összefogás erejével ez az időszak is túlélhető" - mondta. 

Fotós: Fekete Dávid

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója arról beszélt: az elmúlt évekhez képest megnőtt a segélykérők száma és a megnövekedett élelmiszer- és rezsiárak ellenére sem szeretnének "visszavonulni", arra törekszenek, hogy intézményeiket a rendkívüli helyzetben is működtessék, ne csökkentsék "a segítségnyújtás arányát és értékét". 

"Összességében hiszünk abban, lehetséges valóban az összefogással csodát elérni. Hiszünk abban, hogy a sok jóakaró ember mégiscsak eredményt érhet el" - fogalmazott. 

Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta, a segélyszervezet 27. alkalommal indította el országos adventi pénzadománygyűjtését. A kezdeményezést a www.segelyszervezet.hu oldalon lehet támogatni, valamint a 1353-as adományvonal tárcsázásával, hívásonként illetve sms-enként 250 forinttal. Emellett december 24-éig a Tesco kétszáz áruházában tart a kuponos gyűjtés, és a nagyobb postahivatalokban is várják a felajánlásokat. Lehetőség van személyes adományozásra is a Szent István-bazilikánál az adventi ünnepen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában