Még létezik

2022.11.13. 08:13

Felbukkant az Iránytű Intézet

Életjelet adott magáról az Iránytű Intézet, a Jobbikhoz köthető közvélemény-kutató cég. Az elsősorban felmérésekkel foglalkozó szervezet honlapján és közösségi oldalán teljes inaktivitás látható, ennek ellenére a máig Forrai Richárd vezette társaság tavaly több mint 540 millió forintra növelte árbevételét – írja a Magyar Nemzet.

Jakab Péter és Gyöngyösi Márton

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Életre kelhet a mára a feledés homályába merült, Jobbikhoz köthető Iránytű Intézet, legalábbis erre utal az, hogy a közvélemény-kutató cég telefonon készít politikai és társadalmi felméréseket. A Magyar Nemzetet egy olvasó értesítette arról, hogy néhány nappal korábban egy hölgy kereste telefonon az Iránytű Intézet megbízásából, és arra kérte, válaszoljon kérdéseire.

A közvélemény-kutatás keretében olyan kérdésekre kellett válaszolni, hogy mely pártra szavazott legutóbb, kire szavazna, ha a választások most vasárnap lennének, illetve egyes országgyűlési képviselőket miként ítél meg, mennyire látná szívesen a közéletben. Kérdésként szerepelt még, hogy megnevezett politikusokról tudja-e a nyilatkozó, mely pártnak tagja? Itt baloldali politikusok neve hangzott el: Cseh Katalin, Donáth Anna, Gelencsér Ferenc, Hadházy Ákos, Jakab Péter, Kovács Gergő. Társadalmi kérdéseket is feltettek: mit szólna ahhoz, ha a szomszédságába cigányok költöznének, mennyire tartja magát toleránsnak, továbbá, a hazai oktatás mennyire tanítja gyermekeinket az elfogadásra.

A Jobbik házi közvélemény-kutató cégéről évek óta alig hallani, az intézet honlapja és közösségi oldala is inaktívnak tűnik: az Elemzések menüpont alatt például a 2021-es miniszterelnök-jelölti vitáról készített felmérés az elérhető utolsó dokumentum, és a Facebook-oldalon is ez a „legfrissebb” bejegyzés.

A Jobbik által korábban felhalmozott, összesen egymilliárd forintos, tiltott támogatások okán megállapított bírságok miatt a sajtóban felmerült az Iránytű Intézet megszüntetése is, a parlament honlapján elérhető nyilvános szerződések szerint viszont a párt képviselőcsoportja az anyagi nehézségek ellenére is jóltartotta házi közvélemény-kutató cégét, egészen 2019. július közepéig, ameddig – bő fél év alatt – közel 140 millió forintnyi szerződést kötött Gyöngyösi Márton a párt frakciója nevében Forrai Richárddal, az intézet tulajdonos-ügyvezetőjével, aki korábban volt a Jobbik frakcióigazgatója és Vona Gábor személyes tanácsadója is.

A Jobbik frakciója 2020 áprilisa és júliusa között Jakab Péter és Sövegjártó Kristóf aláírásával több mint 50 millió forintnyi megbízást adott a cégnek, azóta viszont a nyilvános szerződésekben nincs nyoma újabb dokumentumnak. Mindezek ellenére az Iránytű Intézet 2021-ben 84 százalékkal növelte a már 2020-ban is jelentős nettó árbevételét, ami így csaknem 294 millió forintról jóval több, mint 541 millió forintra nőtt, bár tevékenységüknek saját honlapjukon szinte nyoma nincs.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában