Fokozódik a helyzet

2022.11.16. 22:36

Egyre több az illegális migráns, már lövöldöznek is az embercsempészek

Az egyre erőszakosabb embercsempészek és a fokozódó illegális bevándorlás súlyos biztonsági fenyegetést jelent Magyarország számára is.

Kisteherautó (b) az M5-ös autópályán, a Nagykőrösi úti használtcikk-piac közelében, amelyet rendőrök tartóztattak fel 2022. november 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

Súlyos belbiztonsági fenyegetést jelent Magyarország számára, hogy a migránsok és az embercsempészek egyre erőszakosabban lépnek fel - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 szerda reggeli műsorában. Bakondi György annak apropóján nyilatkozott, hogy hétfőn, magukat irakinak valló embercsempészek Budapest közelében autósüldözés után tüzet nyitottak a velük szemben intézkedő rendőrökre, és végül a Terrorelhárítási Központ bevetésével fogták el őket.

Közölte, 

idén már 244 ezer határsértőt fogtak el a hatóságok, miközben az elmúlt év hasonló időszakában 105 ezret, vagyis fokozódik a migrációs nyomás. 

Ezért a kormány a határvadászok bevetésével erősíti a határvédelmet, illetve vasbeton szerelésénél használt elemeket épít a kerítésbe, amelynek tetejére úgynevezett "hattyúnyakat" építenek, megakadályozandó a létrák használatát.

Mindez annál is inkább szükséges, mert miközben korábban a felbukkanó rendőrök elől jellemzően elfutottak a migránscsoportok, ma már egyre többször a rendőrökre támadnak - ismertette Bakondi György.

Elmondta, 

az emberek csempészését egy afganisztáni, illetve törökországi központú bűnözői hálózat irányítja.

 Ez ellen a hálózat ellen csak úgy lehet hatékonyan fellépni, ha a rendvédelmi szervek együttműködnek a titkosszolgálatokkal - tette hozzá.

A főtanácsadó szerint ebben a helyzetben az Európai Uniónak további erőfeszítéseket kellene tenni az EU külső határainak védelme érdekében.

Bakondi György a Kossuth rádió szerda reggeli műsorában arról is beszélt, hogy 

miközben 2015 óta folyamatosan nő az illegális migráció tömegessége, agresszivitása és szervezettsége, az Európai Unió nem talál megfelelő megoldást az állampolgárok védelmére, a jogszabálysértő, erőszakos behatolások megakadályozására.

 Ugyanakkor a nemzetállamok egyre inkább belátják, hogy az uniós belső határok lezárása helyett a külső határok megerősítése a megfelelő megoldás. Ezt mutatja, hogy a magyar rendőrök mellett ma már cseh, osztrák, szlovák, sőt török rendőrök is erősítik a határvédelmet a szerb-magyar határon - tette hozzá Bakondi György, megjegyezve: eközben az Európai Unió továbbra is erőlteti a migránsok kvóták szerinti elosztását és a bevándorlás legalizálását.

Egy embercsempészbanda lőtt a rendőrökre az M5-ös autópálya bevezető szakaszánál egy autós üldözés során. Az autóban, amivel menekültek, 18 migráns is utazott
Fotós: Máté Krisztián / Forrás: Metropol 

A teljesítménykényszer fokozza az embercsempészek agresszivitását

"A lövöldözéstől a balesetek okozásáig az események számomra azt mutatják, hogy az embercsempészek teljesítménykényszerben vannak" 

nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője, aki a folytatásban elmondta: – Rajtuk is egyre nagyobb a nyomás, hiszen csak akkor fizetnek nekik, hogy ha a siker reményével tudják kecsegtetni az embereket.

Dokumentálják a teljesítményüket, amivel mutatni tudják, hogy milyen kemények és határozottak, mennyire bátrak, hogy akár erőszakkal is fellépnek, fegyvert is használnak a magyar rendvédelmi szervekkel szemben. Mindez alapvetően üzleti célokat szolgál, hiszen az embercsempész sofőrök csereszabatosak, a szervezett bűnözés táplálékláncában legalul vannak a bűnözői csoporton belül – tette hozzá Horváth József.

Az embercsempész bűnözői csoportok között az egymás ellen vívott, főleg a terület ellenőrzésének megszerzéséért folytatott harcok sem ritkák, azonban a Budapest határában, november 14-én kialakult lövöldözés során szintet léptek.

 A magyar hatóságok elől menekülő külföldi embercsempészek szándékosan a rendőröket vették célba, nem törődve az általuk elkövetett bűncselekmény súlyos következményeivel és az esetleges emberáldozatokkal sem. Mindez ráirányítják a figyelmet az illegális migráció által kiváltott közvetlen veszélyekre, amelyek most már nem csak a határt védő rendőröket és katonákat érintik – mutat rá a Migrációkutató Intézet gyorselemzése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában