Folytatódik

2022.10.16. 18:35

Ferenc pápa egy évvel meghosszabbította a püspöki szinódust

Elemzők rámutattak, hogy a mostani szinódus a jövő egyházát és annak működését készíti elő többek között az egyházon belüli döntéshozatal esetleges reformjával.

Ferenc pápa hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságát mondja vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából 2022. október 16-án

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Angelo Carconi

Jövőre is folytatódik a többek között az egyház működéséről egyeztető püspöki szinódus, amelynek most októberben kellett volna lezárulnia, de Ferenc pápa vasárnapi bejelentése szerint több időre van szükség. 

A katolikus egyházfő a Szent Péter téren mondott vasárnapi beszéde végén hozta nyilvánosságra, hogy

 a püspöki szinódus egy évvel való meghosszabbításáról döntött. 

Az egyház püspökei tanácskozásának első fázisa tavaly októberben kezdődött, és a szinódusok gyakorlata szerint idén októberben kellett volna lezárulnia a püspöki szinódusok 16. rendes közgyűlésével, amely az Egy szinodális egyházért: közösség, részvétel és küldetés címet kapta. A közgyűlés meg is kezdődött október 4-én, és program szerint október 29-én ér véget. 

Az egyházfő mostani bejelentése szerint azonban a munka jövőre is folytatódik. 

A szinódusnak lesz egy második szekciója 2024 októberében, tehát a tanácskozásra csak jövőre kerül pont. 

„A megkezdett szinodális folyamatnak számos gyümölcse van, de ahhoz, hogy teljes érettséghez érkezzünk, nem szabad sietni. Hosszabb gondolkodási időre van szükség” – jelentette ki a pápa. Hozzátette, reméli, hogy a tanácskozás meghosszabbítása segít abban, hogy a szinodalitás az egyház „építő dimenziójává” váljon. 

A görög eredetű szinódus szó közös utat, közös úton járást jelent. 

A zsinaton az egyházat vezető püspökök közös utat keresnek az egyház aktuális kihívásaira. Elemzők rámutattak, hogy a mostani szinódus a jövő egyházát és annak működését készíti elő többek között az egyházon belüli döntéshozatal esetleges reformjával. 

Ferenc pápa megválasztása óta arra törekszik, hogy az egyházban nagyobb tér jusson a világi hívőknek, valamint a nőknek is. 

Ferenc pápa emlékeztetett, hogy október 18-án a Segítség a szenvedő egyháznak nevű pápai alapítvány kezdeményezésére egymillió gyerek imádkozza el a rózsafüzért a békéért a világban. Az egyházfő hozzátette, a gyermekek imádságával kéri Szűz Mária közbenjárását a „mártír” ukrán népért és mindazon népekért, amelyek a háború, az erőszak és nyomor miatt szenvednek. 

A La Stampa olasz napilap vasárnap részletet közölt Ferenc pápa kedden megjelenő könyvéből, amely az Isten nevében kérlek benneteket. Tíz ima a reményteli jövőért címet kapta. A kötetben a katolikus egyházfő az ENSZ Biztonsági Tanácsa reformját szorgalmazza. „Amikor békéről és biztonságról beszélünk világszinten, az első intézmény, amelyre gondolunk, az Egyesült Nemzetek Szervezete, kiváltképp a Biztonsági Tanács. Az ukrajnai háború ismételten rámutatott, mekkora szükség van arra, hogy a jelenlegi multilaterális felállás gyorsabb és hatékonyabb utakat találjon a konfliktusok megoldására” – idézte a pápát a La Stampa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában