Ukrán válság

2022.09.12. 06:49

Fokozódhat az orosz katonai aktivitás a Balti-tenger térségében (videó)

201. napja dúl az orosz-ukrán háború.

Orosz tüzérség bevetésen a dél-ukrajnai frontszakaszon

Forrás: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Kijev: csak ukrán irányítás alatt szavatolható a zaporizzsjai atomerőmű biztonsága

A zaporizzsjai atomerőmű biztonságának szavatolásához három alapvető feltétel teljesülése szükséges, amelyekkel a hivatalos Kijev kész egyetérteni: a létesítmény orosz megszállásának megszüntetése, területének demilitarizálása és irányításának visszaadása Ukrajnának - közölte hétfőn Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Jevropejszka Pravda hírportál szerint.

NAÜ: Ukrajna és Oroszország is érdekelt a zaporizzsjai védelmi övezet létrehozásában

Ukrajna és Oroszország is érdekelt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) azon javaslatában, miszerint "nukleáris biztonsági és védelmi övezetet" alakítanának ki az orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőmű körül - közölte hétfőn a NAÜ főigazgatója bécsi sajtótájékoztatóján. 

Rafael Grossi egyben felhívta a konfliktus szereplőit, hogy haladéktalanul vessenek véget a nukleáris létesítmény lövetésének

Hatalmas harcok Harkiv megyében

Az ukrán erők a frontvonal egy szakaszain már elérték az orosz államhatárt - közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó hétfőn a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője azt írta, hogy "az ukrán fegyveres erők méterről méterre szabadítják fel Harkiv megyét: ez több száz település, több ezer utca, több tízezer ukrán szülőhelye" - fogalmazott. Hozzátette, hogy az ukrán hatóságok segélyeket készülnek szállítani a felszabadított településekre, 11 ezer csomag élelmiszert és ugyanennyi csomagot higiéniai szerekből, továbbá a kisgyermekek számára bébiételeket és pelenkát. "Erre van szükség most azonnal" - jegyezte meg. 

Eközben hétfőn az orosz erők ismét csapást mértek a megyeszékhelyre, Harkivra - közölte a kormányzó. 

A támadásban az eddigi információk alapján egy civil vesztette életét, és négyen sérültek meg. Leállt átmenetileg a metró is. Ihor Terehov, a város polgármestere közölte, hogy az orosz csapás miatt Harkiv létfontosságú infrastrukturális létesítményei működésképtelenné váltak, aminek következtében megszakadt az áramellátás, és megint megszűnt a vízellátás a megyeszékhelyen. Herman Haluscsenko energetikai miniszter a Facebookon közölte, hogy vasárnap történt a háború kezdete óta az egyik "legmasszívabb" orosz támadás az ukrán energiainfrastruktúra ellen, aminek következtében emberek százezrei maradtak áram nélkül.

Fokozódhat az orosz katonai aktivitás a Balti-tenger térségében

A jövőben fokozódhat az orosz katonai aktivitás a Balti-tenger térségében, amire a NATO-n belüli szorosabb együttműködéssel és elrettentéssel kell válaszolni - jelentette ki Morten Bodskov dán védelmi miniszter hétfőn Varsóban, miután lengyel hivatali partnerével tárgyalt. A Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel közös sajtóértekezleten Bodskov úgy értékelte, hogy az ukrajnai háború évekig elhúzódhat, a Balti-tenger térségében pedig biztosan növekedni fog az orosz aktivitás. Dánia számára a balti-tengeri medence rendkívül fontos térség, ezért az orosz lépésekre a szövetségesekkel folytatott szorosabb együttműködéssel és elrettentéssel kell válaszolni - húzta alá.

Herszon megyében előkészített terrorcselekmények meghiúsításáról számolt be az FSZB

A megszállt dél-ukrajnai Herszon megye Moszkva-barát tisztségviselői elleni terrorcselekmények meghiúsításáról számolt be hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint egy "operatív játszma" keretében hiúsították meg az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által előkészített terrortámadás-sorozatot a Herszon megyei katonai-polgári közigazgatás tisztviselői és a Krími Köztársaság kormányának tagjai ellen.

A tájékoztatás értelmében őrizetbe vették a végrehajtókat és bűntársaikat, akiktől a bűncselekmények elkövetéséhez szükséges eszközöket foglaltak le. 

A Krímben a Rosszija 24 hírtelevízió szerint két ukrán ügynököt tartóztattak le. Az FSZB-közlemény szerint azonosítottak egy SZBU-tisztet, aki az általa beszervezett nacionalista aktivisták tevékenységét irányította.

A Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna úgy tudja, hogy az SZBU a Herszon megyei Nova Kahovka közigazgatásának oroszok által kinevezett több alkalmazottja ellen tervezett merényletet. A két állítólagos halálos áldozat, Vitalij Gura és Szergej Tomko meggyilkolása azonban valójában nem történt meg, az orosz biztonsági szolgálatok csak színlelték ezeket, hogy lépre csalják az ukránokat.

A Gura polgármester-helyettes ellen elkövetet merényletről augusztus 6-án, Tomko rendőrfőnök-helyettes haláláról pedig két nappal később történt hamis bejelentés. A televízió szerint mindkét tisztségviselő él. A merényletet a lépre csalt Ilja Bondarcsuk, az SZBU tisztje készítette elő; a helyiek pedig, akikkel a merényletek végrehajtásához kapcsolatba lépett, az FSZB felügyelete alatt kommunikáltak vele. Ennek köszönhetően azonosították és vették őrizetbe állítólag a csoport "krími sejtjének" tagjait az orosz biztonsági szolgálatok.

A merénylők kiszemelt célpontjai között szerepelt még Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát vezetésének helyettes vezetője is.

Az orosz erők blokkolják a Herszon területre irányuló humanitárius segélyt

Roman Holovnia, Herszon polgármesterének tanácsadója egy TV-csatornának elmondta, hogy az orosz erők leállították a humanitárius segélyek szárazföldi úton történő szállítását Vasziljovkából Herszon területére.

Holovnia szerint a kiszolgáltatott lakosság szenved, és a humanitárius segélyek blokádja tovább rontja a helyzetet.

Az ukránok szerint Oroszország lecserélte hadseregének vezetését

Oroszország nyugati katonai körzetének parancsnokságát elbocsátották a sorozatos vereségek után – az ukrán hírszerzés állítása szerint.

Rengeteg fegyver Ukrajnának

A NATO a konfliktus kezdete óta több milliárd dollár értékben szállított katonai eszközöket Ukrajnának, köztük a HIMARS mobil rakétarendszereket. Az Egyesült Államok 15,2 milliárd dollár értékben ígért fegyvereket, köztük Javelin páncéltörő rakétákat, tüzérségi eszközöket és a NATO fegyverzetével kompatibilis lőszert. Az Európai Unió országai júliusban megállapodtak abban, hogy további 500 millió eurót fordítanak fegyverek szállítására Ukrajnának, így a blokk biztonsági támogatása február óta 2,5 milliárd euróra emelkedett. Nagy-Britannia kötelezettséget vállalt arra, hogy több mint 1.2 milliárd eurót fordít Ukrajna felfegyverzésére.

Felpörgött a fegyvergyártás Nyugat-Európában

Az Agence-France Presse szerint a nyugati kormányok mozgósítják fegyvergyártóikat, hogy fokozzák a termelést és pótolják az Ukrajna ellátása által erősen megcsappant készleteket az orosz invázió ellen hat hónapja tartó harcban. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter találkozót szervez a szövetséges országok magas rangú nemzeti fegyverkezési igazgatóival, hogy hosszú távú terveket készítsenek Ukrajna ellátására és saját fegyvertartalékaik feltöltésére.

Kollektív bűnösséget emlegetett az ukrán hadügyminiszter

Oroszország Ukrajna elleni háborújában elkezdődött a harmadik szakasz, az ellentámadás – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) a német lap hétfői jelentése szerint.

A FAZ hírportálján közölt összeállítás szerint a miniszter kifejtette, hogy a február 24-én kitört háború első szakasza sokként volt jellemezhető, a második pedig az „egyensúly kialakulása az oroszok és köztünk, a frontvonal stabilizálódása, valamint az orosz ellenállóképesség felmérése a részünkről”. A Harkov és Herszon térségében elért harctéri sikerek azt jelentik, hogy elkezdődött a harmadik szakasz, az ellentámadás – mondta Olekszij Reznyikov. (Herszon térségében nem értek el harctéri sikereket – a szerk.)

Hozzátette, hogy az utóbbi napok fejleményei alapján hólabdahatásra számít, amelynek révén valószínűleg „hamarosan megfutamodik a világ második legnagyobb hadserege”. Kijev céljairól kiemelte, hogy helyre kell állítani Ukrajna 1991-es határait – vissza kell szerezni az Oroszországhoz csatolt Krím félszigetet, valamint a keleti Donyeck és Luhanszk megye teljes területét – és újra kell indítani a belföldi és nemzetközi légi közlekedést. Szükség van „világos menetrendre is arról, hogy az oroszok miként fizetnek jóvátételt, és hogy hogyan kell megtorolni a háborús bűncselekményeket” – tette hozzá az ukrán védelmi miniszter. Mint mondta, az elszámoltatás nem korlátozódhat Vlagyimir Putyin orosz elnökre, mert az orosz lakosság többsége támogatja a háborút, vagyis egy „kollektív Putyint” alkot. A háborús bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonása azért is fontos, mert „az oroszok nem repülnek majd Elon Muskkal az űrbe, hanem nemzedékekig a szomszédaink maradnak” – fogalmazott Olekszij Reznyikov.

Ukrán forrás magyarázza el az orosz csapások értelmét a hőerőművek ellen (angol)

Ukrán támadást vertek vissza az oroszok

Orosz ejtőernyősök visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonáinak offenzíváját, és ezt követően számos, az ukránok által hátrahagyott felszerelést zsákmányoltak. Az orosz védelmi minisztérium hétfőn, szeptember 12-én tette közzé a lelőtt ukrán járművekről készült felvételeket.

Harc Harkov területért

A brit védelmi minisztérium információi szerint Oroszország elrendelte csapatai kivonását a megszállt Harkov oblasztyi terület egészéről, az Oszkol folyótól nyugatra. A brit katonai hírszerzés hétfő reggel egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy „elszigetelt ellenállási zónák maradtak ebben a szektorban, de szerda óta Ukrajna legalább 3000 négyzetkilométernek megfelelő területet foglalt vissza”.

Ketten meghaltak Dnyipropetrovszk megyében

A Dnyipropetrovszk megyei sürgősségi szolgálat szerint az orosz erők ágyúzták a megye Szinelnyikivszkij kerületét, két ember meghalt, egy 19 éves lány pedig súlyosan megsebesült. A károkról egyelőre nincs információ.

Halottja és sérültje is van a harkovi támadásnak

Oleh Sinyehubov, Harkov megye kormányzója azt mondta, hogy a harkovi kritikus infrastruktúra elleni orosz támadás egy ember halálát okozta. A mentők egy 35 éves férfit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba a Harkov megyei Csuhujivból.

Hazaárulás vádjával letartóztatták a harkovi biztonsági vezetőt

Olga Csikanova, az ukrán Állami Nyomozó Iroda szóvivője megerősítette Roman Dudin, a Harkov megyei Biztonsági Szolgálat egykori vezetőjének letartóztatását. Volodimir Zelenszkij elnök szerint a tisztviselőt májusban azért menesztették, mert nem védte meg a várost az orosz csapatoktól.

Késhetnek a vonatok

Az infrastruktúra bombázása miatt számos Harkovból, Szumiból és Poltavából induló vonat késni fog. Egyelőre azonban egyetlen vonatot sem töröltek a menetrendből – közölte a vasút.

11 rakétából 9-et leszedtek

Az orosz erők 11 rakétát lőttek ki Ukrajna keleti régiói felé – jelentette be az ukrán légierő vasárnap este Twitteren. Az ukrán légierő hét cirkálórakétát lőtt le a Dnyipropetrovszk régióban, és további két rakétát semmisítettek meg a poltavai régióban – közölte az UAF. A két becsapódó rakéta okozta károkról nem érkeztek jelentések.

Putyin és Macron egymást kritizálták

Vlagyimir Putyin orosz elnök és francia kollégája, Emmanuel Macron egymást kritizálzák egy telefonbeszélgetés során a Zaporizzsja atomerőmű biztonsági aggályai miatt. „Az orosz fél felhívta a figyelmet az erőmű létesítményei, köztük a radioaktív hulladéktárolók elleni rendszeres ukrán támadásokra, amelyek katasztrofális következményekkel járnak" – áll a Kreml honlapján közzétett közleményben. A francia elnökség közleményében kijelentette, hogy az orosz csapatok elfoglalták az erőművet, ami az üzemet veszélyezteti. Korábban az ukrán atomenergia-üzemeltető közölte, hogy az erőmű utolsó működő reaktorát is kikapcsolták, és az erőművet teljesen leállították.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 11-én az ukrán-magyar határszakaszon 6269 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7785 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 291 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 11-én 263 ember, köztük 87 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Kadirov bírálta az orosz hadsereget

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője bírálta az orosz hadsereg vezetését, miután nem vették észre Ukrajnának az észak-keleti orosz invázió elleni ellentámadását. Annak jeleként, hogy a Kremlnek komoly bukással kell szembenéznie az orosz megszálló kormányzat által többször hangoztatott területvesztés miatt, Kadirov azt is felvetette, hogy Vlagyimir Putyint talán nem tájékoztatták megfelelően a dolgok valós helyzetéről.

Az amerikai nagykövet elítélte a csapásokat

Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete elítélte, hogy Oroszország csapásokat mért az elektromos létesítményekre. „Oroszország rakétákat küld a kritikus polgári infrastruktúra megsemmisítésére, ez a válasza Ukrajnának, amiért felszabadítja a városait és falvait keleten” – írta Brink.

Az orosz válaszcsapások teljes áramszünetet okoztak Harkovban

Az ukrán erők előrenyomulása az elmúlt napokban azt eredményezte, hogy Oroszország utasította csapatait, hogy vonuljanak ki két frontvonali pozícióból, de a hírek szerint válaszcsapásként kritikus villamosenergia-infrastruktúrát semmisítettek meg. Harkovban teljes áramszünet van, emellett Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Szumi régió részleges áramszünetekkel küszködik.

Ukrán eredmények, orosz veszteségek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta: 200 napja tart a háború. 200 nap alatt sok mindent elértek, de a legfontosabb, a legnehezebb még előttük áll. Köszönetet mondott a harcosoknak, akik 200 napja bizonyítják hőiességüket és elszntságukat. Csak miattuk áll még ma is Ukrajna, és ők azok, akik a megszállók kiűzésével hamarosan ismét elhozzák a szabadságot – mondta. Köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen formában részt vettek az ellenállásban. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök terrorcselekménynek minősítette a polgári célpontok elleni „szándékos és cinikus rakétacsapásokat”, amik teljes áramszünetet okoztak Harkovban és részleges áramszüneteket több más ukrán városban. Áram hiányában nem működik a vízellátás sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában