Nyomásgyakorlás

2022.09.23. 14:37

Ha az olaszok nem jól választanak, Brüsszelnek „megvannak az eszközei”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyíltan beismerte, hogy ha a vasárnapi olasz választáson a jobboldali pártszövetséget bízzák meg kormányalakítással a választópolgárok, akkor a bizottság nyomásgyakorlást helyezhet kilátásba, ahogy teszi ezt Magyarországgal is évek óta – erről írt az Alapjogokért Központ Facebook-oldalán pénteken közzétett írásában.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Ursula von der Leyen szerdán előadást tartott az amerikai Princeton Egyetemen, ahol egy hallgatói kérdésre válaszolva szó szerint azt mondta: figyelemmel kísérik az olasz választásokat, és „meglátjuk a választások eredményét”, „szóval meglátjuk, ha a dolgok egy nehéz irányba mennek, én már beszéltem Magyarországról és Lengyelországról, vannak eszközeink”.

Vagyis ha most vasárnap a jobboldali pártszövetséget bízzák meg az olasz emberek a kormányalakítással, akkor a bizottság pusztán a kabinet politikai színezete miatt helyezhet kilátásba nyomásgyakorlást – ahogy teszi ezt hazánk kapcsán évek óta – írták.

Közölték, ez nyílt beismerése annak, hogy a bizottság világnézeti okok miatt bünteti hazánkat és Lengyelországot is, és ha nyer az olasz jobboldal, akkor Olaszország is hasonló eljárások és vegzatúra kereszttüzében találhatja magát.

Az Alapjogokért Központ szerint a bizottság elnökének szavai sajnos beigazolták a gyanút, hogy a „jogállamiságról” és „demokráciáról” szóló viták nem jogi, hanem politikai alapúak.

Ahogyan politikai és nem racionális okai vannak a szankciós politikák további erőltetésének is. A kettőben az a közös, hogy mind az ésszerűtlen szankciókat, mind hazánk megbüntetést a hazai baloldal támogatja – a magyarországi baloldal az uniós intézményekben lát szövetségest ahhoz, hogy revansot vegyen a jobboldal sorozatos győzelmei és saját kudarcai miatt.

Hozzátették, hogy Ursula von der Leyen szavai egyben nyílt beismerés is: Brüsszel nem a kontinens egységéért, hanem egyes tagállamok kipécézésével az európai egység megbontásáért felelős.

Az Európai Unió alapító atyái biztosan nem azért álmodták meg a békét és prosperitást hozó Közösséget, hogy XXI. századi „örököseik” ideológiai nemtetszések miatt megbontsák annak egységét, és kétséget ébresszenek Európa egységének tekintetében – írta Facebook-oldalán az Alapjogokért Központ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában