Több éve húzódik

2022.08.03. 14:53

Tovább ígérget Karácsony a zöld városfejlesztésekről

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetett meg a főváros a Népliget megújítására. Nem ez az első eset, hogy előkerül a terület rehabilitációja, több éve, hogy folyamatosan húzódik az ügy. Közben Karácsony Gergely az állam által támogatott ligetprojektet folyamatosan kritizálta.

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetett meg a fővárosi önkormányzat a Népliget megújítására. Mint közleményükben írták, azt szeretnék, hogy szakmai versenyen derüljön ki, milyen koncepció képezze alapját a terület rehabilitációjának - írja a Magyar Nemzet. A cél az, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg: többek között a zöldterület növelésére a burkolat több helyen való feltörésével, illetve parki vízfelület kialakítására is várják a javaslatokat.

Hasonló megfogalmazással élt a főpolgármester 2019-es programjában is, amelyben kifejtette, hogy többek között a sokszor kihasználatlan zöldterületeket töltené meg élettel, hogy azok legyenek népszerűek a sportolók, a sétálók között. Megemlítette, hogy létrehozzák a város legnagyobb telepített parkerdejét Csepelen és a Ferencvárosban, a Budapesti Nagyerdőt, és zöldfolyosót létesítenek a Margitsziget, a Hajógyári-sziget, a Római-part és a Népsziget összekötésével, hogy tisztább levegőt és így jobb életet biztosítsanak a budapestieknek.

Idén januárban ismét szó volt a Népliget felújításáról, amikor arról szóltak a hírek, hogy fokozódhat a káosz a fővárosban, mert felmerült, hogy elbonthatják a Könyves Kálmán körút felett vezető népligeti felüljárót. De korábban is napirenden szerepelt a terület megújítása: tavaly írtunk arról, hogy a főváros által indított részvételi költségvetés szavazásán meglepően kevesen voksoltak – holott az emberek többségét ezek a fejlesztések érintenék – többek között a Népliget megújítása mellett, amely mindösszesen csak kilencszáz szavazatot kapott.

Karácsony Gergely főpolgármester idén tavasszal emlékeztetett rá, három éve fontos választási ígérete volt, hogy a fővárosi önkormányzat jelenleg parkolásra használt udvarát, a nyolcezer négyzetméteres parkot adják vissza a budapestieknek. Beszélt arról is, hogy zajlik a Városháza hátsó homlokzatának felújítása, és a tervek között szerepel, hogy a Merlin Színháznak korábban helyet adó épület felújításával, a Budapest Galériának a Gerlóczy utcai szárnyba költöztetésével még több életet és kultúrát hozzanak a Városházára. Úgy tudni, a felújítás 2023-ban kezdődhet el.

Bár a főpolgármester programjában felvázolta, hogy a kihasználatlan zöldterületeket „élettel töltené meg”, ugyanakkor a ligetprojektet mindig támadta.

Borítókép: Babakocsit toló fiatal anyuka a Népliget egyik sétaútján 2021. május 9-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában