Diplomáciai botrány

2022.08.02. 12:19

"Gyűlölöm az oroszokat!" – hisztizett egy orosz szállodában a norvég diplomata

Diplomáciai botrány kerekedett az esetből.

Az oroszországi szállodában történt hisztit a recepciót figyelő biztonsági kamera is rögzítette. A felvételen az látható, hogy Elisabeth Ellingsen norvég diplomata ingerülten megérkezik a szálloda recepciójára, és színpadias mozdulatokkal, lekezelő stílusban kiabálni kezd a munkatársakkal, sértegetve őket és az orosz népet. A nő azért csapott balhét, mert nem volt megelégedve a szobájával - ismertette az esetet a V4NA hírügynökség.

Többek között a következő mondatok hangoztak el:

Gyűlölöm az oroszokat! (…) Az egész szoba sz*r! (…) Ez rohadtul idegesítő! (…) Mindent elb*sztok! Adjatok egy másik szobát, és ne sz*rakodjatok velem!

A kifinomultnak éppen nem nevezhető diplomata azt is megjegyezte, hogy ő maga skandináv, tehát tudja, milyen egy valódi takarítás, nem úgy, mint az orosz nők, akik nem tudnak takarítani.

Az eset rövid időn belül óriási diplomáciai botrányba csapott át Oroszország és Norvégia között.

Az orosz külügyminisztérium azt fontolgatja, hogy választ adjon erre a felháborító gyűlöletkeltésre, nacionalizmusra és idegengyűlöletre

– jelentette ki a Telegramon Maria Zakharova orosz külügyi szóvivő, aki gúnyosan megjegyezte, hogy "a nyugati értékek egyre lenyűgözőbbek".

A norvég diplomata kirekesztő, lekezelő és megalázó stílusán rengetegen felháborodtak a közösségi oldalakon. Egyikük gúnyosan azt írta:

Szánalmas… De legalább őszinte a rasszizmusával kapcsolatban. Azt hiszem, ez számít valamit.

"Micsoda egy hulladék emberi lény. Ha Elisabeth Ellingsen az a fajta ember, aki a norvég külügyet képviseli, akkor azt az országot messziről el kell kerülni" – írta egy másik.

Egy férfi szerint a Elisabeth Ellingsen "megmutatta a disznó, undorító, ruszofób valódi arcát".

A Youtube-on is megjelent a felvétel a trágársággal teletűzdelt hisztiről, a videó alatt pedig sokan kommenteltek. Egyikük azt írta: "Norvégként ez engem zavarba hoz. A norvég hatóságoknak el kell távolítaniuk őt a szolgálatból. Nem bánhat így az emberekkel, és nem gyűlölködhet azokkal az emberekkel és nemzetekkel szemben, akikkel diplomáciát kellene folytatnia. Teljesen elfogadhatatlan. Sajnálom az oroszokat, akiket ez a viselkedés sújt."

"Ha valaki ennyire kiborul és gyűlöli az embereket az apróságok miatt, akkor egy látogatás egy bizonyos orvosnál talán nem ártana" – jegyezte meg egy másik hozzászóló, egy harmadik pedig azt írta, hogy "vissza kellene hívni és ki kellene rúgni, amiért lejáratta saját országa diplomáciai szolgálatát".

Bár a norvég kormány elnézést kért a diplomata viselkedése miatt, a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. A konzul ellen a gyűlöletre és ellenségeskedésre való felbujtás, valamint az emberi méltóság megalázása miatt emeltek vádat.

Borítóképünk illusztráció, forrás: 123RF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában