Nyomdabotrány

2022.08.16. 18:15

Budai Gyula: kiderült, hogy a Cseh Katalinhoz köthető cégek csápjai külföldre is elértek (videó)

Bebizonyosodott, hogy ugyanarra a nyomdai gépre mindig ugyanazok a cégek pályáztak – nyilatkozta Budai Gyula a Mediaworks Hírcentrumnak. A fideszes országgyűlési képviselő még tavaly szeptemberben tett feljelentést a Cseh Katalinhoz köthető cégek ügyében.

Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Momentum EP-képviselője körüli botrány még 2021 nyarán robbant ki. A gyanú szerint a Cseh Katalinék családi vállalkozásával szisztematikusan együttműködő cégek gyanús körülmények között nyertek el több milliárd forintot uniós pályázatokon. A botrány középpontjában a Pannónia Nyomda Kft. áll, aminek Cseh Katalin 2016 és 2018 között ügyvezetője is volt.

A hatóságok gyanúja szerint és a nyilvános adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a Cseh Katalinhoz és üzlettársaihoz köthető cégháló tagjai működésüket összehangolva pályáztak uniós pénzekre, és gyanús körülmények között nyertek el 4,8 milliárd forintot.

Budai Gyula tájékoztatása szerint a Közbeszerzési Hatóság négymillió forintra büntette Cseh Katalin családi nyomdacégét, a Pannónia Nyomda Kft.-t. Mint kiderült, egy közbeszerzés során a megrendelővel együtt szabálytalanul módosítottak egy szerződésen. A Pannónia Nyomda korábbi gyanús pályázati ügyleteivel összefüggésben az adóhatóság költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást, a büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van.

Borítókép: Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában