Engedély nélkül épült

2022.07.20. 14:08

Lebontathatják Tordai Bence budai luxusvilláját?

Miután egy magánszemély feljelentést tett, már az ügyészség vizsgálja Tordai Bence villabotrányát.

Tordai a hatóságok megtévesztésével, engedély nélkül építhetett egy mintegy 150 millió forint értékű villát Budapest egyik legdrágább kerületében.

A Párbeszéd új társelnöke még 2016-ban vette a telket a II. kerület kertvárosában. A telken állt egy régi parasztház, és a baloldali politikus a gyanú szerint lényegében e mögé „bújva" kezdte el kijátszani az építési előírásokat. Az Origo úgy tudja, nem is a helyére építtette az új ingatlant, hanem mellé.

Mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt, ezért megtéveszthette a hatóságokat: az építkezést felújításnak álcázhatta, miközben az eredeti házat lebontathatta, és a helyére egy vadonatúj ingatlant építhetett - írja a Metropol. 

Az engedély nélküli építkezésen túl Tordai Bence folyamatosan próbálja megtéveszteni, félrevezetni a hatóságokat, minden eszközt bevet, hogy elleplezze a törvénysértést. 

Már az ügyészség is nyomoz az ügyben

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálja a Tordai Bence villabotrányával kapcsolatos feljelentést – tájékoztatta a Mediaworks Hírcentrumát Szabadi Péter. A KNYF helyettes szóvivője hozzátette: a feljelentés elbírálása még folyamatban van.

A Tordai-ügyben a feljelentéseiről ismert Tényi István fordult a hatósághoz, feljelentésében pedig a Metropol pár nappal ezelőtti cikkét idézte. Tényi a hatóságoknak azt is leírta, hogy a Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót, ami egyértelműen lebuktatta a politikust. Ebből kétséget kizáró módon kiderül, hogy a régi házat a hatóságokat becsapva teljesen elbontották, és egy új háznak ástak géppel vadonatúj alapokat.

A lap információi szerint a szakértői vizsgálat megállapította, hogy a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámia lett kivitelezve". Az építés fázisait nyomon követő úgynevezett e-napló azt is tartalmazza, hogy „teljes bontás és gépi alapásás" történt.

Vagyis a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, és mint ilyet, egyértelműen le kell bontani – áll Tényi ügyészségnek írt beadványában, amelyben az is szerepel, hogy bizonyítottság esetén felmerülhet a csalás és a hivatali visszaélés gyanúja.

Arról persze az ügyészség fog dönteni, hogy indít-e nyomozást, és ha igen, milyen bűncselekmény gyanújával.

Borítókép: Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 8-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában