Piaci árak

2022.05.03. 14:17

Szlovéniában nyert a baloldal, azonnal eltörölték a benzinárstopot

A dízel ára 20 százalékkal, a benziné 8 százalékkal emelkedett.

Szlovénia jobboldali kormánya és Janez Jansa miniszterelnök március 14-én jelentette be, hogy hatóságilag rögzítik az eurosuper 95, illetve az eurodízel árát, előbbit 1,503 euróban, utóbbit pedig 1,541 euróban. Nemrég azonban a baloldal nyerte a választásokat, egyik legelső intézkedésük pedig a benzinárstop eltörlése volt – írja az Origo.

Korábban a hírportál is beszámolt róla, hogy a Robert Golob vezette, újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) nyert a szlovéniai parlamenti választásokon. Az új baloldali kormány pedig azzal kezdte meg a négyéves ciklust, hogy eltörölték a még Janez Jansa idején bevezetett benzinárstopot.

Ennek következtében a normál benzin ára mintegy 8 százalékkal, a gázolajé pedig elképesztő mértékben, 20 százalékkal emelkedett. A szlovénoknak a korábbi 1,503 euró helyett már 1,617-1,619 eurót kell fizetniük a normál benzinért, a dízelért pedig 1,817-1,824 eurót.

A BENZINÁRSTOP BESZÜNTETÉSÉRE SOKAN SZÁMÍTOTTAK A BALOLDALI KORMÁNY HATALOMRA JUTÁSA ESETÉN, EZÉRT MÁR NAPOK ÓTA KÍGYÓZÓ SOROK VANNAK A BENZINKUTAK ELŐTT.

Mindez rémisztően hasonlít arra, ami bekövetkezhetett volna, ha Magyarországon is a baloldal kerül hatalomra, hiszen Márki-Zay Péter mellett számos vezető baloldali politikus beszélt arról, hogy a piaci árakat a lakosságra kell szabadítani. Szlovéniában ezt most megtették, ennek pedig súlyos következményei lesznek a lakosságra nézve.

Borítókép: Robert Golob, a szlovén balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) vezetője beszédet mond a Borut Pahor szlovén elnökkel folytatott találkozója után Ljubjanában 2022. április 26-án. Fotó: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában