Demográfia

2022.05.26. 10:37

Bevándorlók miatt nő a népesség Dániában

A statisztikák szerint elmúlt tíz évben az ország lakossága 281 ezer fővel bővült, azonban tízből kilenc személy bevándorló hátterű. A migránsok között pedig többségben vannak a nem európai származású személyek.

Annak ellenére, hogy Dánia a környező országokhoz képest sokkal szigorúbb bevándorlási politikát folytat, a migráció így is erőteljes hatással volt az ország demográfiai összetételére. A statisztikák azt mutatják, hogy Dánia lakossága növekszik, de nem a dánoknak köszönhetően – írja a V4NA.

A népességnövekedés több mint 90 százaléka ugyanis a bevándorláshoz kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy a dánok a lakosság arányában lassan, de biztosan egyre kevesebben lesznek, és végül kisebbségbe kerülhetnek Dániában. A számadatokat a dán statisztikai hivatal (Statistics Denmark) készítette.

A 2013. április 1. és 2022. április 1. közötti tízéves időszakban Dánia lakossága 281 000 fővel nőtt. Ezek közül azonban nagyon kevés, mindössze 24 ezer dán, vagyis tízből kilenc ember, vagy bevándorolt az országba, vagy bevándorló szülők gyermekeként született. Ráadásul a népességnövekedést hajtó bevándorlók többsége nem nyugati állampolgár, ami az integráció szempontjából is problémákat jelent. A dán statisztikai hivatal adatai szerint 148 ezren nem nyugati, 106 ezren nyugati származásúak.

Dániában a nem nyugati származású bevándorlók és leszármazottaik ma már a teljes népesség közel tizenöt százalékát teszik ki, a tendencia pedig folyamatosan nő. A dánok aránya a népességnövekedésben alacsonyabb, mint a muszlim hátterű személyeknek. Mindez annak ellenére történt, hogy a környező országokkal ellentétben Dánia szigorított az új bevándorlók befogadásának szabályain. A tendencia azonban ennek ellenére nem változott meg. Ennek oka, hogy a migránsoknak, különösen az Európán kívülről érkezőknek, jóval több gyermek születik, mint a dánoknak. A bevándorló népesség születési aránya ma már nagyobb hatással van az ország demográfiai változására, mint a közvetlen bevándorlás.

A lista élén Törökország, Irak és Szomália áll. A legtöbb gyermek ilyen nemzetiségű családokban születik Dániában. Sokan közülük azonban más statisztikai összefüggésekben rejtve maradnak, mivel születésüktől fogva dán állampolgárságot kapnak.

Borítókép: Migránsokkal beszél egy dán rendőr a dél-dániai Rodbyben 2015. szeptember 7-én. Fotó: MTI/EPA/Jens Noergaard Larsen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában