Szenteste üzenete

2021.12.25. 12:20

Erdő Péter: karácsony öröme vigasztalást hoz és biztonságot ad

Karácsony öröme, Isten szeretete az emberiség iránt vigasztalást hoz a gyászolóknak és biztonságot ad azoknak, akik a betegségtől és a bajoktól való félelemben élnek. Erről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szenteste Budapesten.

A bíboros a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában úgy fogalmazott: karácsony rádöbbent minket, hogy mi igazán fontos az életünkben, megnyitja szívünket egymás felé, képessé tesz az igazi bűnbánatra és megmutatja Isten megbocsátó irgalmát.

Erdő Péter kiemelte: 

az ember alapvető igénye és vágya, hogy szeressék és szeretni tudjon. 

Isten pedig megmutatta, hogy az embernek ezt a tulajdonságát ő akarta és ő is vállalja. Isten szeretetet akar adni és azt akarja, hogy mi is szeressük őt – mondta.

A főpásztor kitért arra is: a történelem során sokszor szembeállították a szeretetet a joggal vagy az igazságossággal. Pedig a jog a Bibliában olyan döntés, amelyet valamilyen tekintély hoz meg, és végső soron Istentől ered. 

Ami igazán jogos, az megfelel Isten akaratának és a világ rendjének.

Ezért az igazi jog megtartása áthatja az ember életét, harmóniát teremt a társadalomban, az ember és a világ, illetve az ember és a környezete között. Megjegyezte: ez természetesen nem az a jog, amelyet kénye-kedve szerint talál ki valamilyen emberi hatalom, hanem az, amely figyelmesen és alázattal igazodik a valóság rendjéhez, a teremtő Isten tervéhez.

A Biblia gyakran hangsúlyozza, hogy az ember Isten útmutatása szerint kell, hogy meghozza döntéseit. Ez az útmutatás pedig Jézusban érkezik el végső gazdagságához. Ő az, aki mindörökre megszilárdítja a jogot és a valódi igazságosságot, aki meghozza a békét Isten, ember és világ között.

Ha földi élete kereszttel és feltámadással végződik is, minket testvéreinek nevez, és az örök boldogságra hív, ahol a szeretet és a jog egybeesik, az igazságosság és a béke találkozik egymással – hangoztatta Erdő Péter.

A bíboros arra buzdított: idén karácsonykor határozzuk el, hogy keressük Isten igazságát és békéjét, hogy Jézus társául szegődünk már most, a földi életünkben, hogy mindörökre vele maradjunk.

A szentmise végén a főpásztor örömét fejezte ki, hogy újra együtt ünnepelhettek, ugyanolyan áhítattal, szeretettel és reménnyel, mint a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Azt is mondta: minden gyermek, minden új élet reménységet hordoz, 

Jézus Krisztus a reményen túl erőt, biztonságot és szeretetet is ad. 

Ezt éljük meg otthonainkban és adjuk tovább az egész világnak! – kérte Erdő Péter.

Borítókép: Erdő Péter bíboros a Szent István-bazilikában 2021. december 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában