Összefoglaló

2021.12.31. 09:50

Dömötör Csaba: ezek lesznek a legfontosabb változások 2022-ben (videó)

A koronavírus-járvány ellenére is erősödött a gazdaság, ezért tovább lehet növelni a béreket, tovább lehet csökkenteni az adókat és tovább lehet növelni a támogatásokat – emelte ki pénteki videójában a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba az év utolsó napján, a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban foglalta össze milyen változások lesznek 2022-ben.

Kifejtette: január elsejétől a minimálbér 200 ezer forintra, a szakmunkás minimálbér pedig 260 ezer forintra nő, ami háromszoros növekedés a kormányzás kezdetéhez képest.

Folytatódnak továbbá a béremelések. Az ápolók keresete januártól – a több hullámban végigvitt béremelési program részeként – 21 százalékkal emelkedik.

Az orvosok is magasabb fizetésre számíthatnak. Egy három éve rezidensként dolgozó orvos átlagosan havi 788 ezer forintra számíthat, míg egy olyan orvos, aki több mint két évtizede van a pályán több mint 2 millió forintot is kaphat.

Megjegyezte: mellettük mások is magasabb fizetésre számíthatnak. Emelkedik a bölcsődei dolgozók, a tanárok, az óvónők, a kulturális-, és szociális ágazatban dolgozók bére, mint ahogy a rendvédelmi dolgozóké és a katonáké is – sorolta az államtitkár, hozzátéve, hogy a hivatásos állomány tagjai hathavi fegyverpénzt is kaphatnak.

Dömötör Csaba hangsúlyozta: szeretnék, ha a piaci szférában is tovább növekednének a bérek. Ezt a kormány további adócsökkentésekkel segíti. Ezért csökken a munka közterhe 17-ről 13 százalékra. A magyar vállalkozásoknak így nagyobb mozgástere lesz abban, hogyha van rá lehetőségük, akkor magasabb fizetést adjanak.

Felhívta a figyelmet, hogy 2022-ben minden korosztály számíthat plusz támogatásra. Mint fogalmazott: „egy régi adósságot” törlesztenek azzal, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat teljes egészségben. „2009-ben elvették, most visszaépítjük” – jelentette ki, hozzátéve: emellett januártól a nyugdíjak is emelkednek 5 százalékkal.

„Mivel a gazdaság újra szépen erősödik, ezért jöhet a családi adóvisszatérítés is” – mondta, kifejtve: ez arról szól, hogy a gyermeket nevelő családok teljes egészében visszakapják a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat. „Ilyen még nem volt korábban” – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve: ez akár 50-100 ezer forintos támogatást is jelenthet.

Emellett egy másik kormányzati lépés, amelyre korábban még nem volt példa, hogy a 25 év alatti fiataloknak januártól nem kell jövedelemadót fizetniük. Ez átlagosan havi 41 ezer forint pluszt jelent – ismertette Dömötör Csaba.

„Tudjuk, hogy sok teendő van még előttünk” – fogalmazott az államtitkár, kiemelve: „mi 2022-ben is azért dolgozunk, az oltási programmal végre magunk mögött hagyjuk a járványt és mindeközben működjön, sőt erősödjön az ország és ezt mindenki érezze is a saját életében, éljen az ország bármely részén”.

Dömötör Csaba minden magyarnak köszönetet mondott, amiért helytállnak és helytálltak egy rendkívüli helyzetben és mindenkinek egy járványtól mentesebb új esztendőt, olyan évet kívánt, amely a „további építkezésről és gyarapodásról szól az élet minden területén”.

Borítóképünkön Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában