Ország-világ

2021.11.09. 10:59

Az adóvisszatérítést meglovagoló csalókra figyelmeztet a NAV

Csalókra figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adóvisszatérítés ügyében: a csalók sms-ben, e-mailen de akár telefonon is kereshetik a lakosságot, hogy bankkártyaadaikat megszerezzék, a NAV-nak azonban csak a bankszámlaszámra vagy a postacímre van szüksége a visszatérítés kiutalásához – figyelmeztetett a NAV szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.

Kis Péter András kiemelte, vagy automatikusan történik az adóvisszatérítés vagy a NAV honlapján elérhető, úgynevezett visszadó-nyilatkozat kitöltésével. Amennyiben valaki ettől eltérően – például e-mailen kapott linkre kattintva – adja meg bankkártyaadatait, biztos lehet benne, hogy csalás áldozata lesz.

A NAV szóvivője közölte, az emberek nagy részének, főleg azoknak

akik családi pótlékot kapnak, automatikusan utalják majd vissza az idén befizetett adójukat 2022. február 15-ig.

A családi pótlékot folyósító szerv ugyanis elküldi az adóvisszatérítéshez szükséges adatokat a NAV-hoz, így az érintettek bankszámlaszámát vagy postacímét. Azonban akiknek az adatait az adóhivatal nem ismeri, nekik december 31-ig be kell küldeniük az adóhivatalhoz a visszatérítéshez szükséges visszadó-nyilatkozatot.

Hozzátette, aki idén akár csak egy napra is családi kedvezményre volt jogosult, az visszakaphatja az idén befizetett adóját egy maximális keretösszegig. A szóvivő szerint

a visszadó-nyilatkozat kitöltése akkor ajánlott, ha például az apa családi pótlékra lenne jogosult, de azt az anya kapja meg,

akkor neki a bankszámlaszámát vagy címét érdemes megadnia a NAV-nak az év végégig, hogy az adóvisszatérítés jövőre az év elején automatikusan megtörténjen.

Ugyanakkor jelezte, ha valaki lemarad a december 31-i határidőről, annak sem kell aggódnia, mert ebben az esetben adóvisszatérítését a május 20-ig esedékes szja-bevallásban kérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában