puccs

2021.10.27. 23:00

Az Afrikai Unió felfüggesztette Szudán tagságát

A szervezet határozottan elítéli a szudáni hadsereg hatalomátvételét és az átmeneti kormány feloszlatását.

Az Afrikai Unió (AU)felfüggesztette Szudán minden tevékenységét és tagságát mindaddig, amíg ténylegesen helyre nem állítják a hétfői katonai államcsíny során feloszlatott, civilek vezette átmeneti vezetést. Ezt szerdán maga az afrikai országokat tömörítő szervezet jelentette be.

Közleményében az Afrikai Unió „határozottan elítéli a szudáni hadsereg hatalomátvételét és az átmeneti kormány feloszlatását, továbbá elutasít minden alkotmányellenes, elfogadhatatlannak és az AU értékeivel és demokratikus normáival ellentétesnek minősülő kormányváltást”.

Az Afrikai Unió üdvözölte a hétfő reggel őrizetbe vett és kedd este hazaengedett Abdallah Hamdok miniszterelnök szabadlábra helyezését, és szorgalmazta valamennyi őrizetbe vett személy – közöttük miniszterek és más polgári vezetők – „azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását”.

A pánafrikai szervezet bejelentette, hogy „küldöttséget küld Szudánba, azzal a feladattal, hogy tárgyaljon valamennyi féllel, és találjon a jelenlegi politikai zsákutcából kivezető békés utat”.

Szerdára virradó éjszaka a szudáni biztonsági erők őrizetbe vettek három ismert demokráciapárti aktivistát – közölték a hozzátartozóik és más aktivisták újságírókkal.

Az őrizetbe vételekre akkor került sor, miközben a fővárosban, Kartúmban és más településeken folytatódtak az államcsíny elleni tüntetések, sok üzlet a sztrájkfelhívások miatt zárva tartott. A biztonsági erők kedd este keményen léptek fel a tüntetők ellen a főváros több negyedében – közölték aktivisták, akik szerint többen megsérültek.

A Szudáni Orvosok Bizottsága szerint hétfő óta a tüntetők ellen fellépő biztonsági erők hat embert öltek meg és 140 személyt megsebesítettek, többek állapota válságos.

A katonai puccsot bíráló három, őrizetbe vett aktivista között van Szudán legnagyobb pártjának, az Ummának a vezetője, aki a polgári kormány külügyminiszterének a fivére, valamint a kormányfő egyik médiatanácsadója.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és más országok szudáni nagykövetségük által szerdán kiadott közös közleményben követeltek sürgős találkozót Abdallah Hamdok miniszterelnökkel. A nagykövetségek felszólították a katonákat a többi őrizetbe vett politikus szabadon engedésére.

Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a katonai tanács vezetője több heti tüntetés és politikai válság után jelentette be, hogy feloszlatja a tanácsot és az átmeneti kormányt, továbbá rendkívüli állapotot vezet be.

Hamdok Burhánival együtt vezette a kormányt 2019 augusztusa óta, amikor a hatalomban töltött 30 év után elmozdították Omár el-Besír elnököt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában