mérgezés gyanúja

2021.08.20. 23:26

Washington újabb szankciókkal sújtja az oroszokat Navalnij miatt

A Joe Biden elnök vezette amerikai kormányzat az Egyesült Királysággal egyetértésben további szankciókat vetett ki kilenc orosz állampolgár és a moszkvai vegyifegyver-programhoz kötődő két szervezet ellen pénteken, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének évfordulóján – jelentette be pénteki közleményében az amerikai külügyminisztérium.

Amint azt az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok megerősítette, elítéljük a 2020 augusztusában történt Navalnij elleni merényletet és az azt követő intézkedéseket – beleértve a 2021 januári bebörtönzését – amelyek célja az volt, hogy leállítsák az orosz kormány kritizálására tett erőfeszítéseit – fogalmazott Ned Price a külügyminisztérium szóvivője.

Price közleményében azt írta: a ma bejelentett szankciók egyértelműen jelzik, hogy a vegyi fegyverek használata nem marad büntetlenül.

– A vegyi fegyverek bármilyen használata elfogadhatatlan és ellentétes a nemzetközi normákkal. Az Egyesült Államok felszólítja Oroszországot, hogy tegyen eleget a vegyifegyver-egyezményből eredő kötelezettségeinek – fogalmazott Price.

A szankciók kilenc orosz állampolgárra vonatkoznak, akik kötődnek az ország vegyifegyver-programjához

vagy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB), amelyet az Egyesült Államok felelősnek tart Navalnij megmérgezéséért.

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálója, 2020. augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint novicsok típusú harci idegmérget találtak a szervezetében. A médiában megjelent az az állítás, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei mérgezték meg,

Navalnij személyesen Putyint vádolta meg a merénylet elrendelésével.

Navalnijt január 17-én Moszkvában őrizetbe vették, amikor hazatért a berlini kórházi és rehabilitációs kezelés után. Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében az ellenzéki politikusnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

– Navalnij mérgezése a vegyi fegyverek használata elleni nemzetközi normák megdöbbentő megsértése volt, és része volt annak a kampánynak, amely az oroszországi ellenvélemények elhallgatására irányul – mondta pénteken Andrea Gacki, az Egyesült Államok Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatalának (OFAC) igazgatója.

A pénzügyminisztérium közlése szerint a szankciók érintik a magánszemélyek és szervezetek összes, az Egyesült Államokban található ingó és ingatlan vagyonát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában