Ország-világ

2021.08.29. 07:24

Uralják a közösségi médiát a német bevándorlásellenesek

Tarol a közösségi média platformjain az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt.

A Deutsche Welle német közszolgálati csatorna cikkében úgy fogalmaz, hogy bár a pártnak jóval kevesebb támogatója van, mint a nagyobb versenytársainak, viszont a közösségi médiát ők uralják: a Facebook, az Instagram és a YouTube platformjain megelőzik a balközép szociáldemokratákat (SPD) vagy a jobbközép Kereszténydemokrata Uniót (CDU) – szemlézte a Magyar Nemzet.

A pártok közösségi médiában június 12. és augusztus 15. között közzétett bejegyzéseit elemezve a Deutsche Welle megállapította, hogy az AfD egyik vezető jelöltje,

Alice Weidel messze a legsikeresebb politikus az interneten: videóit körülbelül 4,9 millió alkalommal nézték meg a különböző platformokon ebben az időszakban.

Míg az AfD-nek csak 32 ezer tagja van, addig a konzervatív CDU-nak még mindig csaknem 430 ezer. A konzervatívok jelöltjének, Armin Laschetnek a közösségi médiában azonban gyenge a teljesítménye, ugyanis többek között klímavédelmi üzeneteivel általánosságban csak néhány felhasználót mozgósított a közösségi platformokon, és nem szerzett több, mint néhány száz lájkot vagy megosztást. A Deutsche Wellének Marcus Schmidt, az AfD sajtóreferense elismerte hogy:

Facebook nélkül nem hiszem, hogy az AfD ilyen gyorsan sikeres lehetett volna.

Az, hogy az AfD így uralja a közösségi médiát, nem újdonság: a Der Spiegel által két évvel ezelőtt, az európai parlamenti választások előtt idézett felmérésből is kiderült, akkor a párt támogatottsága ugyan 11 és 15 százalék között mozgott,

de a német politikai pártoktól származó internetes bejegyzések 85 százaléka az AfD-től származott.

Míg a fennmaradó 15 százalék megoszlott az SPD, a Zöldek és a CDU/CSU között.

A Der Spiegelnek nyilatkozó szakértő szerint az AfD által felkarolt problémák – mint a migráció vagy a bűnözés – lényegesen több reakciót váltanak ki, mint a pénzügyi vagy kulturális témákról szóló bejegyzések. Ráadásul az AfD sokkal gyorsabban reagál a politikai eseményekre, mint más pártok.

A különböző közvélemény-kutatási adatok alapján látható, hogy a fentiek ellenére a CDU/CSU-t 22 és 30 százalékra mérik, az SPD 15 és 24 között mozog, a Zöldeket 16 és 20 közöttire teszik, és hatodikként, AfD pedig 11 százalék körüli eredményt érne el, ha jövő vasárnap lennének a választások.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában