fogyasztóvédelem

2021.08.20. 23:34

Törvényt hoztak Kínában az internetes személyes adatok védelméről

Törvényt fogadott el Kína pénteken annak megakadályozására, hogy a nagy internetes cégek visszaéljenek az internetre felkerülő személyes adatokkal.

A jogszabály elfogadására az utóbbi években elszaporodott internetes csalások, de mindenekelőtt a felhasználóknak az adatok kiszivárgása láttán növekvő aggodalma miatt került sor. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzése szerint tovább növeli a kormányzó Kínai Kommunista Párt által az internetes ágazatra gyakorolt nyomást.

A kínai parlament állandó bizottsága által elfogadott törvény értelmében az állami és a magáncégeknek csökkenteniük kell az állampolgárok személyes adatainak gyűjtését, és állandó jelleggel ki kell kérniük a beleegyezésüket.

A törvény, amelyet monopolellenes törvény és más intézkedések előztek meg, november 1-én lép hatályba. A jogszabály következtében az Alibaba webáruház és a Tencent játék- és közösségimédia-vállalat részvényeinek árfolyama máris esett.

Áprilisban az Alibabát rekordnagyságú – 2,8 milliárd dolláros – pénzbírsággal sújtották a kínai hatóságok versenysértő magatartás címén.

Augusztusban a kormány bejelentette, hogy az oktatási cégek számára a jövőben nem engedélyezik, hogy külföldi beruházással nyújtsanak fizetős szolgáltatásokat.

A törvény előírja, hogy a cégek milyen információkat tárolhatnak, és ezt hogyan tehetik. A teljes szöveget még nem hozták nyilvánosságra, de a korábbi tervezetek alapján

a felhasználók beleegyezése szükséges ahhoz, hogy az adataikat egy másik cégnek eladják.

A kínai törvény hasonlít a személyes adatok gyűjtését és kezelését szabályozó, Európai Unióban hatályos Általános Adatvédelmi Rendelethez (GDPR). A nyugati országok gyakorlatától eltérően azonban a kínai törvény nem rendelkezik a kormánypárt, illetve a kormány személyes adatokhoz való hozzáférésének korlátozásáról.

A kommunista pártot azzal vádolják, hogy az ujgurokról és más, többségében muszlim hszincsiangi etnikai csoportokról való személyes adatgyűjtést használja fel a széleskörű megtorló kampányhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában