Ország-világ

2021.08.23. 12:51

Szijjártó: Magyarország lojális szövetségesként viselkedik (videó)

Magyarországgal korábban együttműködő, most megtorlással fenyegetett, afgán menekültek érkeztek Röszkére.

Kabul, 2021. augusztus 23. Az amerikai tengerészgyalogság által közreadott képen magyar katonák kimentendõ afgán, magyar és amerikai állampolgárokat kísérnek a magyar légierõ gépéhez a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülõtéren 2021. augusztus 19-én. Az afgán fõváros a kormány hatalmát megdöntõ iszlamista tálibok kezén van, ez alól a repülõtér az egyetlen kivétel. MTI/AP/Amerikai tengerészgyalogság/Nicholas Guevara õrvezetõ

Forrás: MTI / AP / Amerikai tengerészgyalogság

Fotó: Nicholas Guevara őrvezető

Magyarország 110 százalékig lojális, megbízható partnerként viselkedik az afganisztáni evakuálási műveletek során, ezért ezt várja el szövetségeseitől is, ami azonban nem minden esetben valósul meg – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, áll a tárca közleményében.

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy előző éjszaka megérkezett Budapestre a mentőakcióban részt vevő első repülőgép, 173 emberrel a fedélzetén, akiknek egy jelentős részét amerikai és osztrák kérésre szállították el. Leszögezte,

cserébe a kormány azt várja el, hogy a szövetségesek, köztük a kabuli repülőtér felügyeletét ellátó amerikai katonák, ne gátolják a Magyarország által kihozni kívánt emberek bejutását a légikikötő területére,

ahogyan ez az elmúlt időszakban többször megtörtént.

Szijjártó elfogadhatatlannak nevezte az ezzel kapcsolatos érvelést, miszerint a túl nagy tömeg miatt akadályozták meg a bejutást.

– Mi nem növeljük a tömeget, ott a gépünk, bemennek az emberek, és felszállnak. Nem várakozni akarjuk bevinni oda az embereket – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy több csatornán is jelezték a problémát, és van is előrelépés, de fontos, hogy még rugalmasabb legyen az együttműködés.

Arról is beszámolt, hogy vannak magyar katonák a terepen, akik segítik az érintettek azonosítását, bejutását. Mint mondta, a kimenekítendő magyar állampolgárok mellett százas nagyságrendben vannak olyan helyiek is, akik a magyar katonai kontingenst segítették személyesen az elmúlt években.

– Természetesen őket bajtársként kell kezelnünk, az ő kimentésükön is folyamatosan dolgozunk.

Kizárólag a honvédelmi minisztérium által beazonosított, a magyar katonákkal együttműködő, velük együtt dolgozó, őket segítő emberekről és családjaikról lehet szó

– fogalmazott.

Végezetül úgy vélekedett, hogy mindenekelőtt az emberéletek mentésére kell összpontosítani, utána lehet beszélni a történtek kapcsán erkölcsi kötelességekről, illetve arról, hogy mi okozta az afganisztáni nemzetközi beavatkozás „totális kudarcát”.

Az első csoport már a befogadóállomáson van

Megérkezett az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kezelésében álló röszkei objektumba az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal és szövetségeseivel korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített 96 afgán állampolgár – írja a Magyar Nemzet a Belügyminisztérium közleményét idézve.

A tájékoztatás szerint az érintett afgán állampolgárok közül a legidősebb betöltötte a 64. életévét, a legfiatalabb 144 napja született. Valamennyien hatósági karanténba kerültek, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik.

Érkezésüket követően személyenként újabb hideg élelmiszercsomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kaptak. Megkezdődött orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése – áll a belügyi tárca közleményében.

– A repülőgéppel érkező embereket a magyar honvédek a halálból mentették ki

– közölte még vasárnap Magyar Levente.

– Ennyit egyébként arról a vádról, hogy Magyarország és a magyar kormány a humanitárius szempontokra érzéketlen – tette hozzá a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, emlékeztetve arra, hogy a Magyar Honvédség elsősorban magyar állampolgárokat és a magyar honvédek bajtársaivá vált afgánokat igyekszik biztonságba helyezni.

Borítókép: Magyar katonák kimentendő afgán, magyar és amerikai állampolgárokat kísérnek a magyar légierő gépéhez a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren augusztus 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában