tálib offenzíva

2021.07.26. 16:03

Pakisztán afgán katonáknak nyújtott menedéket

Pakisztán 46 afgán katonának nyújtott menedéket, miután nem tudták tovább tartani állásaikat a tálib lázadókkal szemben az afgán-pakisztáni határon – közölte a pakisztáni hadsereg hétfőn.

„Az afgán nemzeti hadsereg helyi parancsnoka, aki a pakisztáni Csitrallal szemben a határ túloldalán állomásozott, a hadsereg és a határrendőrség 46 embere, köztük öt tiszt számára kért menedéket és a békés átvonulás lehetőségét” – áll a pakisztáni hadsereg iszlámábádi sajtóközpontjának közleményében.

Az afgán katonák vasárnap késő este érkeztek Csitralba, ahol élelmet, szállást és szükség esetén orvosi ellátást kaptak. A szokásos hivatalos eljárást követően visszaküldik őket Afganisztánba.

Az északnyugat-pakisztáni Csitral térsége három afgán tartománnyal: Kunarral, Badahsánnal és Nurisztánnal határos. A tálibok május óta jelentős méretű területet foglaltak el Afganisztánban, amikor a nemzetközi katonai erők megkezdték kivonulásukat. Elfoglalták többek között Szpin Boldak térségét, ahol az ország egyik legnagyobb, Pakisztánnal közös határátkelőhelye és kereskedelmi útvonala fekszik.

Iszlámábád mindeközben részben újranyitotta a Saman nevű, kulcsfontosságú határátkelőhelyet, miután megállapodott az érintett határszakasz túloldalát ellenőrző tálibokkal.

Az iszlamista lázadók, akiket az amerikai erők 2001-ben űztek el a kabuli hatalomból az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadásokat követően, Afganisztán nagyobb részén ismét átvették az uralmat a nemzetközi erők kivonulásának kezdete óta.

Pakisztán már július elején is nyújtott menedéket 35 afgán katonának, majd átadta őket az afgán hatóságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában