baleset

2021.05.21. 15:21

Indiában tovább nőtt a Tauktae ciklon halálos áldozatainak száma

Az indiai haditengerészet csütörtöki közlése szerint 49 holttestet hoztak a felszínre azóta, hogy a hét elején elsüllyedt egy hajó a nyugat-indiai Mumbai partjainál a Tauktae ciklon miatt.

Az indiai haditengerészet csütörtöki közlése szerint 49 holttestet hoztak a felszínre azóta, hogy a hét elején elsüllyedt egy hajó a nyugat-indiai Mumbai partjainál a Tauktae ciklon miatt. A dél-ázsiai országban ezzel 130-ra nőtt a ciklon pusztításaiban életüket vesztők száma.

Az Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) indiai állami olaj- és földgáztársaság hajója hétfő este süllyedt el egy tengeri olajmezőnél, miután a ciklon lecsapott a térségre. A hajó fedélzetén 261 ember tartózkodott.

A haditengerészet hajóinak és helikoptereknek a rendkívüli időjárási körülményekkel dacolva sikerült 186 embert kimenekíteni, mindazonáltal szerda este óta újabb 27 ember holttestét hozták felszínre, így a baleset halálos áldozatainak száma 49-re nőtt – közölte Vivek Madhval haditengerészeti szóvivő.

Huszonhat embert továbbra is keresnek, ám hírügynökségek szerint egyre kisebb az esélye annak, hogy további túlélőkre bukkannak.

Túlélők a helyi médiának elmondták, hogy mintegy 12 órán át hánykolódtak a tengeren, mielőtt a haditengerészet kimenekítette őket.

A szövetségi hatóságok vizsgálatot rendeltek el annak megállapítására, hogy miért maradt a hajó a térségben a viharjelzések ellenére. Rahmán Sajk, az uszály főmérnöke a The Indian Express című lapnak azt mondta: a kapitány figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket, és a hajón található gumicsónakok közül 14 lyukas volt.

A Tauktae ciklon, amely az elmúlt két évtizedben legerősebb ciklonja a térségben, óránként 200 kilométeres sebességű széllökésekkel hétfő este csapott le Gudzsarát államra.

A ciklon és a nyomában érkező viharok miatt történt balesetekben további legalább 81 ember vesztette életét csütörtökre. Gudzsarátban valamivel több mint 16 ezer ház szenvedett károkat, több mint 200 ezer embert kellett evakuálni, milliók maradtak áram nélkül.

Narendra Modi miniszterelnök 731 millió dollárnak megfelelő segélyt jelentett be a történtek után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában