Ország-világ

2021.05.07. 17:42

A nyaralást fehér felsőbbrendűségnek minősítették egy washingtoni egyetemen

Arra emlékeztette a tavaszi szünet az egyik diákot, hogy nem bízhat meg a fehér bőrű emberekben. Szerinte a nyaralással a fehér diákok az erőszakos, fehér felsőbbrendűséget hirdető őseik nyomába léptek.

Az önmagát queer aktivistaként, filippínó származásúként és őshonosként azonosító diák azon háborodott fel, hogy a tavaszi szünetben a fehér bőrű diáktársai elutaztak Hawaiira és Mexikóba. Az Egyesült Államokban egyébként nagy hagyománya van a tavaszi szüneti nyaralásoknak, amikor a diákok elutaznak valahova bulizni. Ennek egy egész cikket szentelt Andre Lawes Menchavez a Washingtoni Egyetem lapjában, a The Daily-ben, ahol a véleménycikkes rovat szerkesztője – írja a V4NA.

Menchavez szerint a nyaralással a fehér bőrű diákok az erőszakos, fehér felsőbbrendűséget hirdető őseik nyomába léptek. Az utazásukkal pedig veszélybe sodorták a helyi lakosok életét csak azért, hogy a saját esztétikus örömük megvalósuljon. Az se tetszett Menchaveznek, hogy a társai képeket töltöttek fel az internetre a nyaralásukról, mert ezzel szerinte a gyarmati törekvésüket mutatták. Elmondása szerint egy már csak volt barátja olyan képet rakott fel, amin barátaival egy mexikói étteremben ülnek maszk nélkül, miközben egy maszkos pincér takarítja az asztalukat.

Racism at U of Washington. Opinion editor of The Daily, Andre Lawes Menchavez, wrote „Spring break reminded me I can’t trust white people”.

He also gives away the open secret that some Univ. depts exist merely as jobs programs & indoctrination hubs for progressive ideology.

1/2

— ℝeal Radley // 5’6” (@ReallyRadley) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 2, 2021

A kép láttán Menchavez arra jött rá, hogy még azokban a fehér emberekben sem lehet megbízni, akiket egyébként az ember a barátjának gondol, és akik valamilyen progresszív szakon tanulnak. Ezek az emberek szerinte azt mondják neki, hogy tisztelik a véleményét, amelyet

egy rabszolgafelszabadító, gyarmatosítást eltörlő szemszögből ír, ráadásul egy queer színesbőrű ativistaként.

Ugyanakkor a tevékenységük inkább azt mutatja, hogy ugyanolyanok, mint azok a gyarmatosítók, akik megölték az ő őseit és akiket megvet.

Andre Lawes Menchavez arra is rávilágított, hogy vannak olyan fehér bőrű nők, akik nemrég még az egyik szemináriumon arról beszéltek, hogy el kell ítélni a fehér felsőbbrendűséget. Most azonban ők is repülőre szálltak és elmentek Mexikóba vagy Hawaiira, ami a jelek szerint egyáltalán nem nyerte el a tetszését a férfinak.

Az újságíró szerint a hawaii lakosok úgy tekintenek a turizmusra, mint a terrorizmus egyik formájára,

ami veszélyezteti az ő közösségeiket. A fehér emberek pedig azt fogják csinálni továbbra is, amit mindig a történelem során, azaz vérontást fognak előidézni a kisebbségek kárára, hogy aztán így érjék el a saját önző vágyaikat.

Végül Menchavez arra jutott, hogy most újra emlékeztette magát arra, hogy harcolnia kell, hogy elérje az antirasszista hozzáállást a közösségében. Így az őseihez hasonlóan ő is meg fogja jegyezni a gyarmati, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőket, és azon fog ügyködni, hogy a földig égesse a fehér felsőbbrendűséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában