Ország-világ

2021.03.12. 06:08

Újabb ígéretes vakcina érkezett a „célegyenesbe”

Tesztelik az amerikai Novavax cég oltóanyagát.

Újabb ígéretes vakcina érkezett a „célegyenesbe” a koronavírus ellen:

a vállalat csütörtökön jelentette be, hogy jól vizsgázott vakcinája Nagy-Britanniában, ahol 15 ezer emberen tesztelték.

A Novavax számításai szerint oltószere az eredeti, avagy kezdeti vírus ellen 96, a brit mutáns esetében pedig 86 százalékban hatásos. Mindössze tízen betegedtek meg az oltásban részesültek közül, és egyikük állapota se lett súlyos. A placebocsoportból ugyanakkor 96-an fertőződtek meg, öten súlyos állapotba kerültek. Közülük négyen a fertőzőbb brit koronavírus-variánstól betegedtek meg.

A tesztelésbe bevontak életkora 18–84 év között volt.

A cég Dél-Afrikában is tesztelt, ahol a britnél is agresszívebb variáns alakult ki. Ott csak háromezer embert vont be a felmérésbe, és 55 százalékban bizonyult hatékonynak az oltóanyaga. Ugyanakkor a beoltottak közül senki sem betegedett meg komolyabban, csupán az „áloltást” kapók között akadtak súlyos esetek – akárcsak Nagy-Britanniában.

A Novavax természetesen az Egyesült Államokban is teszteli oltóanyagát, ráadásul 30 ezer fős mintán, de annak még nincsenek meg a statisztikai eredményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában