Ország-világ

2021.03.13. 12:41

Nem okos lépés a Fidesz kiszorítása a Néppártból

Werner Patzelt német politológus a Mandinernek adott interjúban értékelte a német-magyar viszonyt.

29 June 2019, Saxony, Chemnitz: Werner Patzelt, political scientist, presents the 2024 government program at the CDU Saxony state party conference. At the party conference, the Saxon CDU/CSU will decide on its election program for the 2019 state elections. Photo: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by HENDRIK SCHMIDT / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: dpa-Zentralbild/ddpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Fotó: Hendrik Schmidt

Nem volt okos lépés a Fidesz kiszorítása az Európai Néppártból (EPP), mert ezzel éppen ellenfeleiknek kedveztek – állítja Werner Patzelt német politológus a Mandinernek adott interjújában. A cikket a Magyar Nemzet szemlézte.

A konzervatív szakértő rámutatott:

egy szűk réteget leszámítva, akiket a német média azért kritizált mert megtűrik a Fideszt az EPP-ben, senki nem profitált a lépésből.

– Aki a CDU konzervatív szárnyához vagy az AfD-hez tendál, azt fogja mondani: íme, ismét láthatjuk, hogy a baloldal már a CDU-t is dominálja! Aki pedig a baloldalon van, azt fogja magyarázni, hogy épp ideje volt már a Fidesz kiszorításával újabb kört nyerni a jobboldallal szembeni harcban – értékelte a döntés német belpolitikai vonatkozásait. Az időzítés okai keresgélve pedig úgy vélte, szerepet játszhatott benne, hogy a német választások előtt Manfred Weber demonstrálni akarta:

„nem vagyok jobbos, fellépek Európában a jobboldali populizmus ellen, úgyhogy legyenek szívesek nem megbüntetni a pártomat a következő választásokon azért, mert túlságosan jobboldali!”

Az interjúban a neves német politológus arra is választ adott, miért ellenséges a német média Magyarországgal szemben, milyen jövő vár a német–magyar kapcsolatokra, elemezte az idei választások esélyeit, és azt is próbálta megjósolni, ki lehet majd Angela Merkel utódja.

Borítókép: Werner Patzelt német politológus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában