Ország-világ

2021.03.14. 13:28

Félmillióval kevesebb adag AstraZeneca oltás érkezik

Brüsszel elhibázta a vakcina beszerzést: 500 ezerrel kevesebb AstraZeneca érkezik hazánkba az eredetileg ígértekhez képest.

Sydney, 2020. november 23. 2020. augusztus 19-én Sydneyben készített kép az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó emblémájáról. A cég 2020. november 23-i bejelentése szerint az új koronavírus ellen az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett oltóanyaga akár 90 százalékban hatásos lehet a kísérletek késõi szakaszának tapasztalatai szerint. MTI/AAP/Dan Himbrechts

Forrás: MTI / AAP

Fotó: Dan Himbrechts

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában arról beszélt, hogy Brüsszel elhibázta a vakcina beszerzést, ezért volt fontos keleti gyártókkal is megállapodni – írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet megtudta: a közös uniós beszerzésben érkező AstraZeneca oltásból 500 ezer dózissal kevesebbet szállítanak az országba március-április hónapban az eredetileg ígért mennyiséghez képest.

A kormányfő a rádióinterjúban utalt rá, hogy a következő időszakban jóval kevesebb oltást szállít hazánkban a brit-svéd gyógyszervállalat. Orbán Viktor néhány százezres mennyiségről beszélt, amely csak késve fog megérkezni. Azt is hangsúlyozta, hogy

a keleti vakcináknak a kínai Sinopharm által gyártott oltásnak, valamint az orosz Szputnyik V-nek köszönhetően pedig félmillió magyart sikerült beoltani, tehát nagyjából éppen annyi főt, ahány adaggal kevesebb érkezett az AstraZenecától.

A késlekedő szállítmánnyal kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: „ez jól mutatja, hogy valami nincs rendben, és ez nem politikai kérdés, vádaskodás, nem az uniós vagy brüsszeli bürokraták iránt érzett ellenszenv, hanem ténykérdés. Ez a helyzet, elszúrták”.

Azt, hogy öt uniós tagállam – Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország EU-csúcsot hívna össze a vakcinaelosztás miatt, a kormányfő úgy értékelte: osztja az osztrák kancellár véleményét.

Valami nem stimmel – fogalmazott annak kapcsán, hogy az volt az eredeti megállapodás: lakosságarányosan fogják a vakcinákat szétosztani, de nem ezt tapasztalják, hiszen van olyan ország, amelyik többet kap, van, amelyik kevesebbet.

Orbán Viktor emlékeztetett: 13 millió nyugati és 3,5 millió keleti vakcinával összesen 16,5 millió ember számára elég vakcinát rendelt Magyarország, ami a határon túli magyarok beoltását is lehetővé teszi.

Borítókép: Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó emblémája / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában