kiderült

2021.03.19. 19:17

Az európai adófizetők pénzéből nem működik az Európai Ügyészség

Az EU idei költségvetésében az Európai Ügyészség több tízmillió eurós finanszírozást kapott, azonban a V4NA megtudta, hogy a szervezet egyelőre nem is működik.

A V4NA szerdán levélben fordult az Európai Ügyészséghez (European Public Prosecutors Office, EPPO). Arra voltak kíváncsiak, hogy az ügyészség folytat-e bármiféle vizsgálatot a Brüsszel által kötött vakcinaszerződések ügyében, hiszen a dokumentumokat az uniós testületek nem hajlandóak nyilvánosságra hozni.

Az EPPO válaszából kiderült, hogy nem folytatnak semmiféle vizsgálatot, azért mert nem is működnek.

„Az EPPO még nem működik, ezért jelenleg nem folytatunk vizsgálatot” – írták, hozzátéve, hogy érdeklődjenek az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) a vakcinaszerződésekről.

Az Európai Ügyészség válaszából az derül ki, hogy az európai adófizetők pénzéből egy olyan szervezetet finanszíroznak, amely még nem is működik.

Az EPPO létrehozásáról szóló rendelet 2017. november 20-án lépett életbe. A szervezet honlapján azt írták, hogy az ügyészség 2020 novembere előtt nem kezdheti meg a működését. Ez, mint a V4NA megtudta, nem történt meg, az indulás dátumát az Európai Bizottság határozza meg az európai legfőbb ügyész javaslata alapján.

2019. októberében az Európai Unió Tanácsa megállapodott arról, hogy a Soros Györgyhöz köthető, román Laura Codruţa Kövesit nevezik ki az első európai főügyésszé. A kinevezést pár nap múlva az Európai Parlament megerősítette.

Tavaly júliusban a Tanács kinevezte az európai ügyészeket is. Az ügyészek feladata a nyomozások és a vádhatósági eljárások felügyelete lesz; a hatéves, nem megújítható időtartamra kinevezett ügyészek az európai főügyésszel együtt alkotják majd az Európai Ügyészség Ügyészi Kollégiumát. Az első hivatali időre vonatkozó átmeneti szabályok értelmében – sorsolás alapján – a görög, a spanyol, az olasz, a ciprusi, a litván, a holland, az osztrák és a portugál európai ügyész hivatali ideje három év nem megújítható időtartamra fog szólni.

Tavaly decemberben az Európai Parlament jóváhagyta a 2021-27-es időszakra vonatkozó többéves költségvetést és elfogadták a 2021-re vonatkozó büdzsét is. Ebből az derül ki, hogy az Európai Ügyészség költségvetését 7,3 millió euróval, 44,9 millió euróra emelték, elsősorban a személyzet számának növelése érdekében.

A V4NA egyébként az OLAF-ot is megkereste a vakcinaszerződések ügyében. Az OLAF NEM cáfolta, hogy vizsgálat folyik a vakcinabeszerzések ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában