Ország-világ

2021.02.13. 10:56

Borsod-Abaúj-Zemplén megye településeit használja lejárató kampányához a baloldal

Több polgármester tiltakozik, mert településük nevét felhasználva indult baloldali lejárató kampány.

Politikai hangulatkeltő kampányban rombolja a közösségi oldalon az Ez a lényeg baloldali portál Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes településeinek – Boldva, Edelény, Sajópálfala és Sajóvámos – jó hírét. A lejárató szándékkal létrehozott politikai üzenetben azt állítják, hogy miközben az adott településen nélkülöznek az emberek, „Orbán luxuskormánya a magyar emberek pénzét szívja, mint egy vámpír az áldozata vérét. Ezért jut nekünk csak ennyi.” „Orbán gazdagabb, mint Rothschild, Sajópálfala lakói nélkülöznek” – a települések nevét annak függvényében cserélgetik, hogy éppen hova juttatják el az üzenetüket – írja a boon.hu. A képhez csatolták még az ott élők 182 ezer forintos átlagkeresetét és a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel képét, ahogy kiszáll egy autóból, kezén drága órával.

A lejárató kampányon felháborodtak az érintett települések lakói és vezetői. „Polgármestertársaimmal is egyeztetve elmondhatom, hogy mélységesen felháborított minket ez a támadás, amelynek elsődleges célpontja ugyan nem mi voltunk, de az eredményét tekintve mégis a mi településeink jó hírét érte csorba” – mondta az Észak-Magyarországnak Sajópálfala polgármestere.

Fekete Zoltán rámutatott: „Ismert, hogy a térség kisebb falvaiban nem dúskálnak az emberek, de ennek semmi köze ahhoz, hogy máshol élő emberek, akár politikusok családtagjai hogyan élnek. A kettőnek nincs köze egymáshoz. Ez tisztán hangulatkeltés az egyébként is nehezebb sorsú emberek között. Miközben az önkormányzatok erőn felül igyekeznek mindent megtenni az itt élőkért.” A település első embere ismertette, hogy próbálták megtudni, pontosan ki vagy kik állnak a weboldal és a lejárató kampány mögött, de nem jártak sikerrel. Ezért nem világos, kitől lehetne helyreigazítást kérni. Az érintett önkormányzatok vizsgálják a jogi lépések lehetőségeit. Végezetül kiemelte: „Sajópálfala esetében még a mellékelt fotó is hamis, nem a mi falunk házai vannak rajta!”

„Nézetünk szerint a szóban forgó eset jogi kérdéseket nem, sokkal inkább erkölcsi problémákat vet fel. Az érintett falvak lakói jogosan lehetnek felháborodva, hogy egy politikai lejárató kampány kivitelezéséhez használták fel a településükre vonatkozó kereseti adatokat” – hangsúlyozta az Észak-Magyarország megkeresésére ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője. Hozzátette, egészen addig a pontig azonban, amíg a hírportál az érintett lakók hozzájárulása nélkül nem tesz közzé szenzitív személyes adatokat, nem beszélhetünk jogsértésről. Arra a kérdésre, hogy – például jelen esetben – a közösségi oldalnak nem kellene-e közbelépnie, pedig azt felelte: a közösségi oldal tartalomszűrési gyakorlata nem tekinthető sem következetesnek, sem elfogulatlannak. Elegendő arra gondolni, hogy korlátozások nélkül elérhető egy olyan, az önkényes üzletnyitást propagáló politikai szervezet oldala, amely nyíltan szabálysértés elkövetésére buzdít.

Ugyancsak példaként lehet említeni Donald Trump volt amerikai elnök oldalának felfüggesztését, miközben bizonyos radikális baloldali csoportok és véleményformálók szabadon terjeszthetik nézeteiket a közösségi oldalon. „Ebből fakadóan – álláspontom szerint – a realitások körén kívül esik, hogy a szóban forgó esetben közbelépjen a közösségi oldal.” Arra a felvetésünkre, hogy a 2022-es országgyűlési választások előtt mennyire fog elrugaszkodni a kampány a valóságtól és mennyire fog eldurvulni, pedig azt felelte: valószínűsíthető, hogy az elmúlt évtizedek legfelfokozottabb, legintenzívebb kampánya fog következni a jövő évi választás vonatkozásában. A koronavírus-járvány is rámutatott, hogy a baloldal számára semmi sem drága a hatalom megszerzése érdekében: egy olyan krízishelyzetben is, amikor emberéletek és munkahelyek forognak kockán, kizárólag saját politikai számításaikban, játszmáikban gondolkodnak, melynek egyértelmű jele az álhírek és félrevezető információk sorozatos terjesztése, valamint Magyarország lejáratása különböző nemzetközi fórumok előtt. Szintén az intenzív kampány irányába mutat az a körülmény, hogy a balliberális oldal egy esetleges újabb választási vereséget már az elkötelezettebb szavazóinak is csak nehezen tudna megmagyarázni, így bizonyos értelemben a politikai túlélésükért vívott harcként tekintenek az elkövetkezendő szűk másfél évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában