Járvány

2020.11.28. 18:49

Fogadta az első betegeket a zágrábi ideiglenes járványkórház

Az új intézmény a klinikai kórházak kihelyezett részlegeként működik és egyelőre enyhe tünetekkel rendelkező Covid-betegeket lát el.

Fogadta szombaton az első betegeket a zágrábi Arena sportcsarnokban kialakított ideiglenes járványkórház – jelentette az N1 horvát hírcsatorna. Az új intézmény a klinikai kórházak kihelyezett részlegeként működik és egyelőre enyhe tünetekkel rendelkező Covid-betegeket lát el.

Az ideiglenes intézménybe, amely száz férőhellyel rendelkezik, de szükség esetén fokozatosan bővíthető lesz, 18 orvost és 50 ápolót rendeltek át más kórházakból.

Davor Vagic, az Arena sportcsarnok orvoscsoportjának vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: azokat a betegeket helyezik át hozzájuk, akiknek még 3-4 napot kell lábadozniuk ahhoz, hogy hazamehessenek. Hozzátette: így a klinikai kórházakban felszabadulnak az ágyak a súlyosabb betegek számára.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3987 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 123 693-at. Az elmúlt napon 55 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1655-re emelkedett. Kórházban 2221 beteget ápolnak, közülük 262-an vannak lélegeztetőgépen.

Zágráb újabb szigorításokat léptet életbe most szombattól karácsonyig. Bezárnak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok.

Korlátozzák az üzletek nyitva tartását és rendezvényeken részt vevők maximális létszámát. Este tíz órától reggel hat óráig tilos szeszes italt árulni, az éjszakai szórakozóhelyek pedig továbbra is zárva maradnak.

A sportesemények nézők nélkül rendezhetők meg. Az edzéseket csak az élvonalbeli sportolók számára engedélyezik. A mozik és a színházak csak korlátozott létszámú közönséget fogadhatnak. Más, amatőr jellegű kulturális rendezvényeket nem lehet tartani, elmaradnak az adventi vásárok is. A tanfolyamoknak távoktatásra kell átállniuk.

Szombatra nagyszabású tüntetést hirdettek a kormány intézkedései ellen a horvát fővárosban, de sajtóbeszámolók szerint csak néhány tucatnyian vettek részt rajta.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által szombaton közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1591-gyel 74 265-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 43 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1336-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1258-an vannak kórházban, közülük 194-et ápolnak intenzív osztályon.

Az országban már egy hónapja szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

Az intézkedések még egy hétig biztosan érvényben maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában