Járvány

2020.11.04. 10:05

Csehországban lassulni látszik a járvány terjedése

Jan Blatny egészségügyi miniszter óvatosságra intett, szerinte meg kell várni az egész hét alakulását.

Lassulni látszik a koronavírus-járvány terjedése Csehországban. A legfrissebb adatok azt jelzik, hogy fokozatosan csökken az új igazolt fertőzöttek és a kórházban kezeltek napi száma, míg az elhalálozásoké továbbra is gyorsan emelkedik.

Az egészségügyi minisztérium szerda reggeli adatai szerint kedden 12 088 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami mintegy 3,5 ezerrel alacsonyabb, mint egy hete, amikor a napi fertőzések száma meghaladta a 15 500-at.

A kórházakban jelenleg 7396 embert kezelnek, amely 90-nel kevesebb, mint hétfőn. A halottak száma kedden 54-gyel 3913-ra nőtt.

Ezt az adatot még módosítani fogják, várhatóan megemelkedik. Az utóbbi héten az utólagos pontosítás után gyakorlatilag minden nap jóval száz felett alakult a halottak száma.

Jan Blatny egészségügyi miniszter óvatosságra intett, szerinte meg kell várni az egész hét alakulását, mert az eddigi tapasztalatok alapján elsősorban a szerdai, csütörtöki és pénteki adatok mondanak a legtöbbet a járványhelyzetről.

Csehországban szerdától kezdve általános szűrésnek, antigéntesztnek vetik alá az összes idősotthon lakóját és személyzetét. A tesztelést a jövőben ötnaponként mindenütt megismétlik. Miután több tízezer személyről van szó, az érintett intézmények vezetőinek nyilatkozatai szerint valószínű, hogy a héten csak az előkészületeket tudják elvégezni, és a tesztelések gyakorlatilag a jövő héten kezdődnének.

Szintén szerdától kezdve a cseh kormány engedélyezte a hivatásos sportolók versenyeinek és rendezvényeinek felújítását szigorú higiéniai előírások betartása mellett, nézők nélkül. A labdarúgó- és a jégkorongszövetség vezetése azonnal jelezte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a nemzeti bajnokságok már a hét végén folytatódhassanak. Az összes sportág bajnokságai egy hónapja szünetelnek, kivételt csak a csapatok és az országos válogatottak nemzetközi megmérettetései kaptak.

Csehországban november 20-ig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel hagyhatják el lakhelyeiket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában