nem teketóriázott

2020.10.05. 19:03

Lemondott a szlovén mezőgazdasági miniszter, mielőtt a parlament szavazhatott volna a felmentéséről

A tárcavezető menesztésére a múlt héten tett javaslatot a parlamentnek Janez Jansa szlovén kormányfő.

Lemondott Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági miniszter, akit közpénzek magáncélú felhasználásával gyanúsítottak meg, még mielőtt a parlament szavazhatott volna felmentéséről – közölte hétfőn a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

A tárcavezető menesztésére a múlt héten tett javaslatot a parlamentnek Janez Jansa szlovén kormányfő. Pivec távozását saját pártja, a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) kérte.

Pivec körül a nyáron robbant ki botrány, amikor a sajtó arról kezdett cikkezni, hogy a miniszter közpénzeket használt fel magáncélú utazásokra. A lapok két tengermelléki járásba tett látogatásáról cikkeztek, ahol bár valóban voltak hivatalos találkozói, az ottléteket meghosszabbította, költségeit pedig az önkormányzat és egy magánvállalat állta. Az egyik útra Pivec két fiát is magával vitte, a járás által kifizetett 454 eurós szállodai számlán pedig szerepelt a miniszter két fiának neve. Később ezeket kijavították.

A miniszter, miután elveszítette pártja bizalmát, lemondott a pártelnöki tisztségéről, de továbbra is miniszterelnök-helyettes és tárcavezető maradt. Ő maga nem volt hajlandó lemondani az említett két pozícióról, ezért a DeSUS párttanácsa és parlamenti képviselői kezdeményezték a menesztését.

Pivec korábban újságíróknak úgy nyilatkozott: a legnagyobb bűne, hogy a családjának is szentelt időt a hétvégén. „Néhány szelet prsut (isztriai sonka), egy pohár Teran bor és az eltöltött éjszakáink lettek a legnagyobb korrupciós botrány Szlovéniában” – mondta keserűen.

A tárcavezető levélben nyújtotta be lemondását hétfőn a miniszterelnöknek, akinek erről értesítenie kell a parlamentet. A szlovén alkotmány szerint a minisztereket a nemzetgyűlés nevezi ki és menti fel tisztségéből az aktuális miniszterelnök javaslatára. Ehhez a 90 tagú törvényhozás abszolút többségének szavazatára van szükség.

Pivec bár korábban jelezte, hogy a tisztújító választáson ismét indul a pártelnöki tisztségért, mostani levelében már azt írta: kilép a nyugdíjasok pártjából.

Lemondását egyebek mellett azzal indokolta, hogy nem szerette volna kellemetlen helyzetbe hozni kollégáit, akik között objektív, lelkiismeretes politikusok is vannak, és akik csak azért szavaztak volna ellene, mert a politikai megállapodás ezt kérte tőlük.

A Jansa vezette jobbközép koalíció tagjai, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a DeSUS, utóbbi javaslatára még a múlt hét elején megállapodtak Pivec menesztéséről.

A nyugdíjas párt belügyéről van szó, és a koalíciós megállapodás ebben az esetben egyértelműen fogalmaz – közölték a DeSUS-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában