aláírásgyűjtés a nemzeti régiókért

2020.07.29. 20:54

Írdalá.hu: sokan támogatják a székelyek ügyét

Jelenleg az online térben már több mint egymillióan állnak a kezdeményezés mellett.

Csaknem kétezren támogatták már online a székely petíciót, amióta július 18-án újraindult az aláírásgyűjtés, jelenleg már több mint egymillióan állnak a kezdeményezés mellett – számolt be róla a Magyar Nemzet. Amikor május 7-én, az első körben lezárult a szignók gyűjtése, akkor összesen 1,08 milliónál állt meg a számláló, és emellett, amíg a koronavírus-járvány nem akadályozta a munkát, papíralapon 250 ezer aláírás gyűlt össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közreműködésével.

A jogszabályban meghatározott limitet május 7-ig három országban – Magyarország mellett Romániában és Szlovákiában – sikerült elérni. Annak érdekében, hogy legalább további négy országban összegyűjtsék a szükséges aláírásszámot, az Írdalá.hu csapata átfogó nemzetközi kampányt indított. A kampánycsapat meghatározott hét új célországot: Horvátországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Litvániában, Svédországban, Észtországban és Lettországban is gyűjtik majd a szignókat.

A kezdeményezés tétje: ha a petíció sikeres lesz, akkor lehetőség nyílhat arra, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei által lakott régiók alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra.

Az önkormányzatok is mozgósítanak a székelyek petíciós kampánya mellett

Több ezer testvértelepülési kapcsolat állhat a székely petíciós kampány szolgálatába, és ez sokat segíthet abban, hogy további négy országban elérjék a törvényben meghatározott aláíráslimitet. Schmidt Jenő kijelentette: minden segítséget megadnak azért, hogy a kampány sikeres legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában