Járvány

2020.04.21. 11:10

A korlátozások enyhítésére készül a Nyugat-Balkán

A nyugat-balkáni országok enyhíteni készülnek a járvány megfékezése érdekében korábban hozott szigorú elővigyázatossági intézkedéseket, néhány helyen már keddtől, máshol néhány napon belül.

Szerbiában az utóbbi 24 órában 6318-ról 6630-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Kedden 5 órakor lejárt az eddigi leghosszabb, 84 órás kijárási tilalom, amely a múlt pénteken 17 órakor lépett életbe. A szigorú intézkedést az ortodox húsvét miatt rendelték el, hogy az emberek az ünnep alkalmából se szegjék meg a gyülekezésre vonatkozó tiltó intézkedéseket.

Ennek ellenére a rendőrség több ezer szabálysértésről számolt be a hosszú hétvégén.

Keddtől a szerb kormány megkezdte a korlátozások lazítását,

a 17 és 5 óra közötti kijárási tilalmat egy órával lerövidítették, és kinyithattak a kisebb műhelyek, boltok, valamint a piacok, illetve a március közepe óta „szobafogságra” ítélt 65 év felettiek heti háromszor félórás sétát tehetnek lakhelyük környékén.

Koszovóban hétfőről keddre 561-ről 598-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az egészségügyi miniszter biztatónak nevezte, hogy a fertőzés korábbi gócaiból az utóbbi 24 órában nem jelentettek újabb eseteket.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 1207-ről 1225-re nőtt a már ismert fertőzöttek száma. Venko Filipcse egészségügyi miniszter bejelentette, hogy egyre többen gyógyulnak fel a Covid-19-en betegségből, összesen már kétszázan győzték le a fertőzést, s hozzátette, hogy „már látják a fény az alagút végén”. Szkopjéban keddtől újraindul a tömegközlekedés, először azonban csak 5 és 9, valamint délután 13 és 16 óra között járnak az autóbuszok szombati menetrend szerint. Amennyiben nem emelkedik meg jelentősen a regisztrált fertőzöttek száma, úgy hamarosan a rendes menetrendet is visszaállítják.

Montenegróban keddre 308-ról 312-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Dusko Markovic miniszterelnök a válságstábtól az intézkedések fokozatos enyhítését kérte.

Mint mondta, keddtől kezdődően a következő 45 nap során a szigorító intézkedések fokozatos visszavonására vagy azok mértékének csökkenésére lehet számítani.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1285-ről 1309-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az ország több, karanténra kijelölt szállodájában is éhségsztrájkba kezdtek a fertőzöttek, mert nem tartják emberségesnek, hogy egy zárt szobában kell eltölteniük a külföldről hazatértek számára meghatározott 28 napos kötelező karantént.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában