Európa-liga

2024.05.23. 10:08

Xabi Alonso szerint így volt megírva, Gasperini a végsőkig hitt az elképzeléseiben (videó)

A labdarúgó Európa-liga 2024-es dublini döntőjében az olasz Atalanta Ademola Lookman mesterhármasával 3-0-ra nyert a német Bayer Leverkusen ellen, így megszerezte története első európai kupatrófeáját. Xabi Alonso elismerte, hogy az olaszok minden tekintetben felülmúlták a Leverkusent a fináléban. Az olaszok edzője Gian Piero Gasperini örül, hogy a kritikák ellenére kitartott a saját elképzelései mellett.

MW

Gian Piero Gasperini, az Atalanta vezetőedzője a trófeát fogja játékosainak körében, miután 3-0-ra győztek az Európa-liga döntőjében játszott Atalanta-Bayer Leverkusen mérkőzésen a dublini Aviva Stadionban 2024. május 22-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Peter Morrison

Az Atalanta története első európai kupadöntőjére készült, míg a Bayer Leverkusen az 1988-as UEFA-kupa-döntő és a 2002-es Bajnokok Ligája-finálé után harmadszor játszhatott nemzetközi trófeáért. Az Európa-liga döntőjét Xabi Alonso együttese 51 veretlen meccsel a háta mögött, német bajnokként és Német Kupa-döntőre készülve várhatta; míg Gian Piero Gasperini csapata az Olasz Kupa-finálé elvesztése után, de a jövő évi Bajnokok Ligája-indulás biztos tudatában érkezett a találkozóra, amelynek hőse a mesterhármast szerző nigériai támadó, Ademola Lookman volt – derült ki az Origo oldaláról.

Puskás Ferenc nyomdokain

Ademola Lookman lőtte az Európa-liga döntőjének mindhárom gólját, ráadásul szebbnél szebb találatokat. Az Atalanta nigériai futballistája rendkívül szűk elithez csatlakozott, a névsor élére Puskás Ferenc neve kívánkozik. Lookman Bayer Leverkusen elleni triplája előtt legutóbb majdnem ötven éve, 1975-ben született mesterhármas európai kupa döntőjében – írta meg a Magyar Nemzet.

– Mindig bíztam a képességeimben, hogy képes vagyok gólokat szerezni a csapattársaim segítségével. Az elmúlt két évben azonban képes voltam teljesen új szintre lépni. Bízom benne, hogy még sok ilyen csodálatos estét átélhetek, és még tovább fogok fejlődni – mondta el az Angliában született, de nigériai válogatott támadó, aki profi pályafutása során először szerzett mesterhármast. Lookman lett az első afrikai játékos az európai kupadöntőkben aki egynél több gólt lőtt. Hasonlóra eddig rendkívül kevés példa volt a futballtörténelemben, az élen pedig Puskás Ferenc járt. A legendás magyar labdarúgó az 1960-as BEK-döntőben négy, az 1962-es fináléban három gólt szerzett a Real Madrid színeiben. Rajta kívül BEK-döntőben csapattársa, Alfredo di Stéfano (1960), valamint Pierino Prati (1969, Milan) triplázott, a legutóbbi európai kupadöntőbeli mesterhármas pedig Jupp Heynckes nevéhez fűződött. Heynckes 2013 óta már a legidősebb edző, aki Bajnokok Ligája-döntőt nyert, s az Európa-liga történetében ugyanezt immár az Atalanta edzője, a hatvanhat éves Gian Piero Gasperini mondhatja el magáról.

Ellenállt a kritikáknak

Gasperini karrierje nem volt mindig sikeres. 2011-ben például kevesebb mint három hónap után elküldték az Internazionale kispadjáról – olvasható a Magyar Nemzet oldalán

Az Atalantát viszont 2016-os érkezése óta teljesen átformálta, kiesőjelöltből európai kupagyőztest faragott, miközben nem adta fel sokat kritizált elképzeléseit.

– Tíz-tizenkét évvel ezelőtt mindenki azt mondta nekem, hogy három belső védővel nem lehet nagy eredményeket elérni. Mára viszont elterjedt ez a felállás, így játszott a Bayer Leverkusen, játszott így a Real Madrid is. Furcsa látni, ahogy más csapatok minket követnek, de egyben nagy megtiszteltetés is – mondta el a finálé után Gasperini, aki szerint nincs szükség felduzzasztott keretekre.

– Ötvennégy meccset játszottunk a szezonban, még kettő van hátra, és az egyetlen, amit bánok, hogy még így is vannak játékosok, akiknek alig tudtam lehetőséget adni, pedig remekül dolgoztak az edzéseken. Képzeljék el, mi lenne, ha még több játékos lenne a keretben, akit ki kellene hagynom. Fenntartom, hogy nincs szükség huszonnyolc játékosra egy keretben, kontraproduktív – hangsúlyozta az olasz szakember. 

Az Atalanta még két olasz bajnokit játszik, s ha mindkettőt megnyeri, megszerzi a Serie A bronzérmét. Xabi Alonso, akinek csapata ötvenegy meccsen át nem kapott ki a finálé előtt, is gratulált a bergamóiak edzőjének.

– Így volt megírva. A veretlenségi sorozat véget ért, gratulálnunk kell az Atalantának, megérdemelte a sikert – mondta el a spanyol edző a lefújás után, aki szerint nem a taktikán múlt a mérkőzés kimenetele.

– Egyénileg és csapatként is jobb volt az ellenfél. Ez fájdalmas egy ilyen nagy napon, de szombaton újabb döntő vár ránk, az El-döntőből le kell vonni a tanulságokat – mondta el a német klub vezetőedzője, akiknek a Német Kupa fináléjában a másodosztályú Kaiserslautern ellen szinte kötelező a győzelem.

Európa-liga-döntő

Atalanta (olasz) – Bayer Leverkusen (német) 3-0 (2-0)

gól: Lookman (12., 26., 75.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!