Gyász

2023.01.03. 23:00

Eltemették a legendás futballistát

Eltemették kedden Pelét, a brazilok múlt héten elhunyt legendás labdarúgóját. A futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnokának koporsóját egy tűzoltóautó tetején szállították az FC Santos stadionjából a tengerparti város temetőjébe.

A díszőrség tagjai viszik Edson Arantes do Nascimento, közismert nevén Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó koporsóját a santosi Vila Belmiro stadionban 2023. január 3-án

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Sebastiao Moreira

A stadion játékterén felállított ravatalánál 24 óra alatt becslések szerint nagyjából 200 ezren rótták le kegyeletüket. Köztük volt Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília nemrég beiktatott elnöke és Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke is, akit sokan kritizáltak a koporsó előtt készített fényképe miatt. 

A temetési menetet több rendőrautó és rengeteg zászlót lengető szurkoló kísérte végig Santos utcáin a kivételes futballista utolsó útján, amely elhaladt Pelé 100 éves édesanyjának háza előtt.

 Majd megérkezett a világ legmagasabb, 14 emeletes temetőjébe, a Necrópole Ecumenicába, ahol a végső búcsúztatáson csak a közeli hozzátartozók vehettek részt. 

A 82 éves korában, múlt csütörtökön elhunyt labdarúgó a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényen át szerepelt. 

Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. 

Pályafutása lezárását követően 1995-ben ő lett Brazília első sportminisztere. 

A Fekete Gyöngyszem - teljes nevén Edson Arantes do Nascimento - az utóbbi években többször kórházi kezelésre szorult, tavaly vastagbélrákot diagnosztizáltak nála.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában